Două contabile au furat 620.000 de lei de la două şcoli
Foto: Iulia Kelt

Două contabile au furat 620.000 de lei de la două şcoli
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Un nou caz de delapidare la Galaţi. Şi de data aceasta este vorba despre două contabile ale unor unităţi de învăţământ din municipiu, respectiv Şcoala nr. 17 şi Şcoala nr. 43, care şi-au dus relaţia de prietenie în sfera infracţională. Poliţiştii au stabilit că cele două contabile au prejudiciat şcolile la care lucrau cu 620.000 de lei, bani pe care, cu siguranţă, îi vor plăti la finalul cercetărilor.

Ancheta în acest caz a început în urmă cu mai mult timp, dar, pe 11 iulie, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Galaţi, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi,  au efectuat şi patru percheziţii domiciliare la persoanele bănuite de comiterea mai multor fapte de delapidare şi fals. „Din cercetări a reieşit că, în perioada ianuarie 2012 – decembrie 2014, două femei de 39 şi 43 ani,  în calitate de contabili la două şcoli gimnaziale din municipiul Galaţi, şi-ar fi însuşit sume de bani pe care le gestionau şi administrau, prin efectuarea de viramente bancare nejustificate, din bugetul unităţilor de învăţământ către două societăţi comerciale din localitate, aparţinând soţului uneia dintre ele”, ne-a declarat cms. şef Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.

Se pare că cele două femei decontau, cu facturi obţinute de la firmele soţului uneia dintre ele, diferite materiale consumabile, precum papetărie, soluţii şi obiecte de curăţenie sau diferite materiale necesare în şcoală. Toate erau decontate însă fictiv sau erau supraevaluate. "În acest sens, cele două femei ar fi  folosit contractele încheiate între societăţile comerciale şi şcolile unde lucrau, introducând la plată, în actele contabile ale unităţilor de învăţământ, facturi emise de cele două societăţi, pentru a justifica livrarea unor bunuri supraevaluate, prestarea unor servicii şi plata unor produse fictive”, a adăugat Gabriela Costin.

În urma investigaţiilor, poliţiştii gălăţeni au stabilit că, prin activitatea infracţională din cei doi ani, cele două contabile au creat unităţilor de învăţământ, respectiv Şcoala Generală nr. 17 şi Şcoala Generală nr. 43, un prejudiciu de aproximativ 620.000 de lei.

Contabile suspendate, se aşteaptă finalizarea anchetei

Faptele ilicite au fost descoperite în timpul unui control de audit. «În timpul planului anual de audit public, pe care Primăria Galaţi l-a efectuat în anul 2014, s-a descoperit, pentru anul financiar 2013, nereguli la două unităţi de învăţământ. Municipalitatea s-a sesizat şi a transmis către Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice această situaţie. În momentul în care vom primi rezultatul acestor cercetări, unităţile de învăţământ urmează a se constitui parte civilă pentru recuperarea prejudiciului”, ne-a declarat, din partea Primăriei Galaţi, Toma Dumitrescu.

Până la finalizarea anchetei şi tragerea la răspundere a celor vinovaţi, contabilele implicate în activitatea infracţională, nu mai au ce căuta în şcoală. Conform inspectorului şcolar general, Mioara Enache, cele două contabile au fost suspendate din funcţie imediat după descoperirea neregulilor. «La acest moment, instrumentarea dosarelor şi ancheta îşi urmează cursul firesc, urmând ca în urma stabilirii prejudiciului, dacă există fiecare unitate de învăţământ să se constituţie parte civilă astfel încât să recupereze acest prejudiciu. În acest moment cele două doamne nu lucrează, de fapt de la vremea respectivă au fost suspendate şi bineînţeles, dacă se stabileşte vinovăţia acestora, fără îndoială că nu mai pot funcţiona în unităţi de învăţământ şi pe această activitate”, ne-a explicat Mioara Enache, inspector şcolar general.

La Şcoala Generală nr. 17 ni s-a confirmat că femeia care a delapidat banii şcolii nu mai lucrează în unitatea de învăţământ încă din 2014.

Cazul este în continuare în atenţia poliţiştilor, iar cei implicaţi au fost plasaţi sub control judiciar. „Poliţiştii continuă cercetările cu privire la săvârşirea infracţiunilor de delapidare şi complicitate la delapidare, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, toate în formă continuată, faţă de cei trei fiind dispusă, prin ordonanţă, măsura preventivă a controlului judiciar pentru o perioadă de 30 de zile”, a conchis Gabriela Costin.

Nu este primul caz de acest fel, în urmă cu mai multe luni, un caz similar fiind descoperit la Şcoala generală nr. 18.

Citit 12193 ori Ultima modificare Marți, 17 Iulie 2018 00:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.