Burse mărite cu 15% pentru etnicii români

Burse mărite cu 15% pentru etnicii români
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Anul de învăţământ 2018-2019 vine cu schimbări pentru românii de pretutindeni şi etnicii români. Bursele acordate studenţilor străini vor creşte începând cu luna octombrie, a anunţat Ministerul Educaţiei.

Valoarea bursei pentru românii din Republica Moldova, Ucraina, Albania, Macedonia, Serbia, Ungaria şi diasporă ar putea creşte cu 15%, printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată de Guvern la începutul lunii iunie. Declaraţia a fost făcută în cadrul unei conferinţe de presă, la care Ministerul Educaţiei Naţionale a prezentat bilanţul activităţii al primului semestru al acestui an. "O singură ordonanţă de urgenţă care modifică Legea educaţiei a fost adoptată de Guvernul României în aceste şase luni. Această ordonanţă armonizează şi terminologia dintre două legi în privinţa acordării burselor pentru românii de pretutindeni şi etnicii români. Intenţionăm ca, prin hotărâre de Guvern, să majorăm cu aproximativ 15% valoarea burselor pentru românii de pretudindeni şi pentru etnicii români. Această ordonanţă asigură posibilitatea ca universităţile să asigure burse cetăţenilor străini", a declarat ministrul Educaţiei, Valentin Popa.

"O bursă mai mare înseamnă o viaţă mai bună"

Conform Metodologiei de şcolarizare a românilor de pretutindeni, până acum, bursa lunară pentru elevii şi studenţii care au domiciliu permanent în afara graniţelor României, reprezenta echivalentul în lei a sumei de 65 de euro, pentru masteranzi, medici aflaţi la specializare şi cursanţi aflaţi la stagii de perfecţionare postuniversitară - 75 euro, iar pentru doctoranzi - 85 euro pe lună.

"65 sau 75 de euro este prea puţin pentru unii studenţi, care nu au susţinere din partea părinţilor. Mulţi sunt nevoiţi să muncească şi, în consecinţă, nu mai frecventează facultatea. Ca să nu mai vorbim de afacerile cu ţigări din Republica Moldova. O bursă mai mare înseamnă o viaţă mai bună, dar totul depinde de persoană. Cei mai alintaţi nu vor băga în seamă câţiva lei în plus", a spus Mihaela Hîncu, absolventă a Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi.

Citit 2594 ori Ultima modificare Duminică, 19 August 2018 22:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.