În ultimii ani, rafturile magazinelor s-au umplut de cutii colorate cu lapte de migdale, de ovăz, de soia, de cocos sau chiar de caju. O adevărată „invazie vegetală” care a cucerit milioane de consumatori, convinși că alegerea lor este mai sănătoasă, mai prietenoasă cu mediul și mai etică. Cu toate acestea, moda băuturilor vegetale începe să își piardă din strălucire, iar tot mai multe voci se întreabă dacă aceste produse sunt într-adevăr ceea ce par.
O dată cu trecerea timpului, entuziasmul inițial a început să se stingă. Din ce în ce mai mulți consumatori revin la lactatele „originale”, considerându-le mai sigure și mai nutritive. „Laptele integral se bucură de o renaștere, având în vedere legătura dintre conținutul de grăsimi și absorbția mai lentă a glucozei din sânge”, subliniază analiștii de la Mintel.
În Europa, 70% dintre părinții francezi spun că se tem pentru creșterea și dezvoltarea copiilor dacă aceștia ar renunța complet la lactate. În Germania, 27% dintre consumatori au redus atât laptele, cât și alternativele vegetale, semn al confuziei create pe piață.
Un alt minus al băuturilor vegetale este gradul ridicat de procesare. În ianuarie 2022, 45% dintre francezi considerau că aceste produse sunt „prea procesate”, iar mai recent, 67% dintre britanici și 52% dintre germani s-au declarat descurajați de ingredientele ultraprocesate din compoziția lor. Mai mult, 45% dintre consumatorii germani cred că laptele de vacă este mai puțin procesat decât înlocuitorii săi.
Mihaela Bilic: „Nu trebuie reinventată roata”
Nutriționistul Mihaela Bilic privește lucrurile simplu și direct: „Gata cu întrebările și căutările, nu e nevoie să reinventăm roata, este mai simplu să bem lapte!”. Ea atrage atenția asupra calităților nutriționale greu de egalat: „Laptele este singurul aliment cu efect ‘3 în 1’ - are rol prebiotic, probiotic și postbiotic. Conține 87% apă, procente egale de proteine, glucide și grăsimi plus toate mineralele de care are nevoie organismul.”
Pe lângă aportul nutritiv, lactatele fermentate ajută digestia și echilibrează flora intestinală. „Laptele este un aliment complet care hrănește și hidratează, iar produsele lactate fermentate echilibrează în mod natural microbiota intestinală. Laptele ne protejează de obezitate și diabet și ne ajută să slăbim mai repede. Și când spunem ‘lapte’, obligatoriu este de origine animală!”, punctează Mihaela Bilic.
Laptele vegetal rămâne o opțiune pentru cei care au intoleranțe sau preferințe alimentare speciale. Însă pentru majoritatea consumatorilor, laptele de vacă revine în centrul mesei de zi cu zi - un aliment simplu, complet și hrănitor, pe care specialiștii îl recomandă fără rezerve.