”Ministagiune” dedicată Centenarului Marii Uniri. Şase piese de Victor Cilincă, jucate de elevi gălăţeni
Foto: Victor Cilincă

”Ministagiune” dedicată Centenarului Marii Uniri. Şase piese de Victor Cilincă, jucate de elevi gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Voluntari din cadrul asociaţiei gălăţene „Tinerii şi viitorul” îşi continuă seria de evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri cu o ministagiune de teatru în cadrul căreia actori sunt elevii.

Astfel, sâmbătă, 24 noiembrie, începând cu ora 11,00, în incinta Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştere de la Dunărea de Jos, elevi din trei licee gălăţene joacă pe scenă fragmente din şase piese aparţinând colegului nostru, scriitorul, dramaturgul şi jurnalistul Victor Cilincă. Intrarea este liberă. Elevii-actori sunt de la Liceul Teoretic „Dunărea”, de la Liceul Tehnologic Căi Ferate şi de la Colegiul Naţional „Mihail Kogălniceanu”.

Nominalizare la Premiul UNITER

Piesele de teatru alese pentru a fi puse în scenă sunt: „Cartea de scrum” (războiul, ca temă poliţistă), „Ciocolata de casă” (piesă de teatru şcolar dedicată sacrificiilor, suferinţelor şi luptelor de apărare a Galaţiului, în Primul Război Mondial), „Decoraţia” (piesă eroică pentru prichindei), „Generalii generalilor” (Spectacol nominalizat, în 2015, la Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol radiofonic al anului), „Samurai la 15 ani”(teatru pentru tineret) şi „Lacrămi uscate” (O poveste de dragoste petrecută în casa doctorului Alexandru Carnabel).

Despre fiecare dintre piesele enumerate ar fi mult mai multe de spus, însă ne vom limita să mai amintim şi faptul că „Generalul generalilor” a fost montată de Teatrul Naţional Radiofonic, din proiect făcând parte nume mari ale scenei româneşti, precum Mihai Constantin, Virgil Ogăşanu sau Dan Condurache.

„Sunt scenete ale scriitorului Victor Cilincă din care elevi de gimnaziu şi de liceu au ales să interpreteze fragmente. Scenetele vorbesc despre eroi ai locului: generalul Eremia Grigorescu sau doctorul Alexandru Carnabel, şi alte personalităţi, ca generalul Alexandru Averescu sau Regina Maria. Sunt scoase în evidenţă eroismul, încercările şi trăirile lor”, a precizat profesoara Ştefania Tristana Cojocaru, preşedinta asociaţiei „Tinerii şi viitorul”.

Victor Cilincă, jucat şi de Ziua Armistiţiului

Nu este pentru prima oară când „Tinerii şi viitorul” organizează acţiuni pornind de la creaţia lui Victor Cilincă. Anul acesta, de Ziua Armistiţiului, voluntari ai asociaţiei (foto) au montat în limba franceză un fragment dintr-un alt text al dramaturgului despre decorarea Galaţiului de către generalul Henri Berthelot. Minispectacolul a fost ţinut, după ce se întunecase bine, în faţa ambasadoarei Franţei şi a ataşatului Apărării pentru România, Republica Moldova şi Bulgaria, la Careul militar francez din Cimitirul „Eternitatea”.

Citit 1661 ori Ultima modificare Luni, 26 Noiembrie 2018 03:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.