PREMIERĂ la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii din Galați. Astronomii gălăţeni au determinat forma unui asteroid

PREMIERĂ la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii din Galați. Astronomii gălăţeni au determinat forma unui asteroid
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

În anul Centenarului Marii Uniri a românilor, la Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi s-a reuşit o performanţă ştiinţifică remarcabilă.

În cursul lunii noiembrie 2018, a fost determinată forma asteroidului "7986 România", pe baza unor observaţii astronomice şi în urma analizării datelor obţinute de către echipa formată din muzeograful Ovidiu Tercu, din cadrul Observatorului Astronomic, şi Andrei-Marian Stoian, membru al Astroclubului "Călin Popovici" din cadrul complexului muzeal.

În aprilie 2018, asteroidul "7986 România" a fost la opoziţie (Soarele, Pământul şi asteroidul au fost aliniate), acest lucru permiţând observarea lui toată noaptea. În aceste condiţii, s-au realizat patru nopţi de observaţii fotometrice, necesare pentru obţinerea unor curbe de lumină. Folosind aceste curbe de lumină, în primă fază s-a putut determina perioada de rotaţie a asteroidului în jurul axei proprii, care este de aproximativ cinci ore. Mai departe, pe baza acestor curbe de lumină şi cu ajutorul programului MPO LCInvert, s-a putut determina şi modelul 3D al asteroidului "7986 România".

Asteroidul "7986 România" a fost descoperit de către astronomul Schelte J. Bus, la Siding Spring Observatory din Australia, pe data de 1 martie 1981. Denumirea asteroidului 1981 EG15 drept "7986 România" a devenit oficială în luna mai 2012, cu ocazia conferinţei Asteroids, Comets, Meteors de la Niigata, din Japonia. Propunerea a fost făcută de astronomii Mirel Birlan, de la Observatorul din Paris, şi Richard P. Binzel, de la Massachusetts Institute of Technology.

Asteroidul "7986 România" a fost observat pentru prima dată din România la Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi, în noaptea de 21 spre 22 mai 2012. Acest asteroid se găseşte în centura principală de asteroizi, situată între orbitele planetelor Marte şi Jupiter şi are o perioadă orbitală de 3,07 ani.

Citit 1454 ori Ultima modificare Marți, 27 Noiembrie 2018 19:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.