Un student gălăţean construieşte o maşină de curse

Un student gălăţean construieşte o maşină de curse
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Un student în anul IV la Inginerie, specializarea Autovehicule rutiere, construieşte în atelierul unei companii din Galaţi un monopost, adică o maşină de curse cu un singur loc. Liviu Stoinescu spune că proiectul acesta, care constituie şi lucrarea sa de licenţă, este pasiunea lui de o viaţă şi că nu se va lăsa până nu va reuşi să îşi vadă monopostul reprezentând universitatea gălăţeană pe un circuit de mare viteză din ţară.

"Sunt pasionat de mic de motorsport, am proiectat maşina prin anul I, în anul II am făcut, acasă, un fel de machetă, din cartoane, iar în anul III, cu ajutorul celor de la Criomec SA, m-am apucat de lucru. Am pornit de la un autovehicul normal, la mâna a doua, pe care l-am demontat pentru a folosi motorul şi unele piese. Monopostul meu are 3.700 de mm lungime (doar şasiul) şi 1.400 mm lăţime şi, în loc de caroserie, nişte carene din fibră de sticlă. Nu e uşor de făcut, am adaptat unele lucruri, practic totul trebuie gândit de la zero, dar dacă va ieşi cum l-am proiectat eu, va face faţă cu brio unei competiţii", spune Liviu.

Automobilul va fi gata în luna mai şi tot atunci studentul va începe şi probele. "Cu Liviu am început să lucrez din anul I, deşi nu am ore didactice la specializarea Autovehicule rutiere. Mi-a plăcut că era pasionat încă de atunci de ingineria autovehiculelor şi că îşi dorea foarte mult să proiecteze şi să realizeze un automobil. M-am gândit că am putea construi un monopost, pe care să putem face diferite experimente şi care să fie şi emblematic pentru Facultatea de Inginerie. În trecut, când am organizat parade ale absolvenţilor, am defilat cu mici autovehicule, poate mai puţin spectaculoase, dar, foarte important, realizate de studenţi îndrumaţi de profesori. Aşa că monopostul nostru va putea deschide parada absolvenţilor, pe viitor. În primii trei ani de studii, a realizat proiectul şi îi mulţumesc şi pe această cale colegei mele, profesoara Doina Boazu, care a contribuit la modelarea şasiului", a declarat prof. dr. Cătălin Fetecău, coordonatorul lucrării.

Liviu nu e la prima încercare de a construi o maşină: anul trecut, împreună cu câţiva colegi, a realizat un cart cu motor termic, cu care universitatea a participat în competiţia organizată la Galaţi şi a obţinut locul II. Pentru realizarea monopostului, Liviu lucrează împreună cu Cătălin Sîrbu, student în anul II la Autovehicule rutiere. "Ce mă bucură este faptul că Liviu a înţeles că transpunerea unui proiect în practică este o etapă destul de dificilă, dar care îţi aduce satisfacţii. Mulţumesc pentru sprijinul substanţial directorului Criomec SA, Alexandru Şerban, fost absolvent al Facultăţii de Mecanică", a precizat Cătălin Fetecău.

Citit 4156 ori Ultima modificare Luni, 11 Februarie 2019 17:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.