Bucurie pentru elevi, posturi mai puţine pentru profesori. Dispare o lună de şcoală de la învăţământul tehnologic

Bucurie pentru elevi, posturi mai puţine pentru profesori. Dispare o lună de şcoală de la învăţământul tehnologic
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Conform ordinului ministrului Ecaterina Andronescu referitor la structura anului şcolar, la toate liceele tehnologice şi la şcolile profesionale elevii vor avea doar 37 de săptămâni de şcoală, în loc de 41, cum erau până în prezent. Măsura a adus reacţii diferite în taberele profesorilor şi elevilor, dar chiar în cancelariile diferitelor instituţii de învăţământ.

Elevii de la toate liceele tehnologice şi de la şcolile profesionale au motive de bucurie, pentru că, începând de anul şcolar viitor, vor avea o lună mai puţin de carte şi o lună în plus de vacanţă. Acelaşi lucru ni l-au semnalat şi unele cadre didactice de la unele licee: "Este o măsură bună pentru elevi. La noi, la  clasa a XI-a, anul şcolar se încheie, de regulă, la sfârşitul lui iulie. Era prea mult pentru ei. Nu aveau decât o lună de vacanţă. În plus, e bine şi pentru cadrele didactice, care vor avea timp astfel să-şi ia concediu", ne explică directoarea de la Liceul Tehnologic "Ovid Caledoniu" din Tecuci, Veronica Trofin.

De aceeaşi părere este şi directoarea Corina Gavrilă, de la Colegiul Naţional "Dumitru Moţoc", care ne-a declarat şi faptul că, din punct de vedere al materiei, se vor  pierde ore de teorie, mai multe de la disciplinele de cultură generală, nu şi de la cele tehnice. "Noi trebuie să avem un anumit număr de instruire practică prevăzut de normele europene, astfel încât să putem elibera acele atestate valabile peste tot în Uniune. Prin urmare, nu ne vom atinge de ele", spune Corina Gavrilă.

Dispar posturile unor profesori

Directorii altor instituţii de învăţământ ne-au spus însă că reducerea numărului foarte mare de ore la fiecare nivel de studiu a dus la dispariţia unor posturi şi la descompletarea normelor didactice ale altora: "Avem, deocamdată, numai o singură restrângere de activitate. Dar sunt şapte profesori care s-au înscris la sesiunea de completare de normă. Anul acesta e vorba doar de profesorii de la disciplinele de cultură generală, dar, sigur, la anul, vor fi probleme şi la disciplinele tehnice", ne-a declarat directorul unui alt liceu.

Problema nu este singulară, în aceeaşi situaţii aflându-se şi alte licee. "Am făcut o analiză şi, în total, ne dispar 100 de ore de limba română, tot atâtea de matematică, 50 de ore de engleză. Sunt şapte săptămâni de studiu pe nivel care dispar la liceul tehnologic şi nouă săptămâni la şcoala profesională. Avem în restrângere de activitate 2,5 norme didactice şi şase profesori care au nevoie de ore în completare. Sigur,  la  anul, vor fi mai mulţi", ne spune directorul de la Colegiul "Traian Vuia", Gelu  Homner.

Dincolo de toate acestea, cadrele didactice de la liceele tehnologice sunt de părere că, dacă tot a redus atâtea săptămâni de şcoală, ar trebui "umblat" şi la programele de studiu: "Sunt ore mai puţine, dar acelaşi volum al materiei, deocamdată. Şi aşa era multă materie. Acum va fi şi mai rău, profesorii fiind nevoiţi să predea pe repede-înainte. Ar trebui şi o restructurare a conţinutului care va fi predat de la anul", spune un cadru didactic de la Liceul de Marină.

Citit 1646 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Martie 2019 01:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.