Spectacol despre decorarea Reginei Maria de către Franţa. O altfel de lecţie de istorie
Foto: Sonia Baciu

Spectacol despre decorarea Reginei Maria de către Franţa. O altfel de lecţie de istorie
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Profesoara Ştefania Tristiana Cojocaru a organizat, chiar în holul Primăriei, o altfel de lecţie de istorie, un spectacol pe o temă în premieră naţională: piesa de teatru scurt „Missy – decoraţia de 8 Martie 1919”, ce poartă semnătura jurnalistului şi scriitorului gălăţean Victor Cilincă, pasionat de evocarea momentelor istorice.

Evenimentul rememorat acum a fost şi este un moment important în istoria ţării, pentru recunoaşterea internaţională a calităţilor unei femei excepţionale, care a reuşit să conducă, cu energie şi talent, într-o lume a marilor oameni politici bărbaţi. Este vorba decorarea Reginei Maria de către Franţa, exact acum în urmă cu 100 de ani. Asociaţia de voluntari „Tinerii şi viitorul”, condusă de profesoara Ştefania Cojocaru, a interpretat o piesă de teatru scurt care surprinde decorarea Reginei Maria (interpretată de tânăra Bianca Gabriela Demidov), care a primit Legiunea de Onoare chiar din mâinile preşedintelui Franţei, Raymond Poincare (Valentin Cristian Dragomir, cu melon autentic, papion şi cocardă tricoloră franceză). În piesă este prezent şi aghiotantul Casei Regale, generalul Ernest Baliff, om de încredere (interpretat de Andrei Alexandru Băleanu).

Momentul istoric a fost prezentat de Ana Popa: „mărţişoarele” primite de Regină pe 8 Martie 1919, au fost cea mai înaltă distincţie franceză, La Legion d´Honneur, oferită de preşedintele Poincare la Palatul Elisee din Paris, dar şi admiterea reginei la Academia de Belle Arte din Paris, fiind astfel prima femeie din lume care a avut această onoare, chiar şi înaintea marilor artiste din Franţa.

Sceneta a prins o parte din discuţiile din culisele evenimentelor de atunci, aşa cum le-a imaginat autorul piesei, bazându-se şi pe mărturiile consemnate ale vremii. Spectacolul a început pe muzica lui Ivanovici: Marşul Regimentului Seret no. 11, în interpretarea la pian (înregistrată) a maestrului Eugen Dan Drăgoi.

Actorii s-au simţit în largul lor, şi, chiar dacă şi-au arătat uneori emoţiile, au arătat şi bucuria. Au fost împărţite cartoline cu chipul reginei pe o parte şi cu imaginea Legiunii de Onoare.

Asociaţia de voluntari a vernisat şi un panou-expoziţie în holul de la intrarea în Primărie, cu fotografii ale reginei pe coperta revistei „Time”, în straiul popular românesc pe care l-a promovat şi în străinătate sau încoronată.

Citit 1233 ori Ultima modificare Marți, 19 Martie 2019 18:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.