Elevi gălăţeni premiaţi la un concurs de robotică. Au uimit America, deşi au mai puţin de zece ani (FOTO)

Elevi gălăţeni premiaţi la un concurs de robotică. Au uimit America, deşi au mai puţin de zece ani (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

O echipă de şase copii gălăţeni, toţi cu vârste sub zece ani, a reprezentat România la Concursul Internaţional de Robotică "First Lego League Junior", ce s-a desfăşurat la Detroit, în SUA, în perioada 24-27 aprilie. Ei s-au clasat pe locul al V-lea şi au reuşit să uimească un public de peste 35.000 de participanţi, susţinători şi organizatori.

Echipa "Apollo 18 Transformers" se pregăteşte la clubul de robotică "Sophia Science", cu antrenoarea Marinela Buruiană, şi este alcătuită din elevii: Elena Maria Popescu, Matei Butunoi, Teodor Ifrim, Matei Alexandru Paţilea, Nicolas Andrei Trenchea şi Tudor Radu. Ei au primit Cooperative Poster Award - premiu acordat pentru colaborarea şi lucrul în echipă, calităţi demonstrate de copii pe parcursul realizării proiectului şi exemplificate pe posterul proiectului în cadrul etapelor de construcţie şi programare.

"E un premiu muncit şi meritat, cam al cincilea în ierarhia concursului, pe care l-am obţinut în competiţie cu alte 60 de echipe din foarte multe ţări ale lumii. Tema concursului din acest an a fost "Mission Moon'' şi reprezintă un sistem robotizat care poate ajuta omenirea în realizarea unor baze permanente pe Lună. Copii au stabilit întâi ce resurse sunt necesare pentru a supravieţui pe Lună, cum pot fi acestea obţinute şi cum pot fi transportate şi stocate acolo. Apoi au construit şi programat roboţi care să-i ajute în demersul lor. La evaluarea finală, punctajul se adună şi din nota obţinută pentru amenajarea unui stand pentru proiect, din prezentarea proiectului în fata juraţilor, prezentare ce a fost realizată de copii în limba engleză, precum şi din nota obţinută pentru interacţiunea echipei la stand cu vizitatorii. Echipa a fost apreciată în mod deosebit pentru carismă, fiind aleasă Volunteer Pick, au fost voluntari care au vorbit despre experienţa de a participa la competiţie în cadrul ceremoniei de închidere. Astfel doi reprezentanţi ai echipei, Teodor Ifrim şi Matei Butunoi, au vorbit pe Ford Arena, în faţa a peste 35.000 de participanţi şi susţinători, despre valorile fundamentale pe care le-au învăţat şi aplicat în cadrul proiectului: descoperire, inovare, incluziune, impact, lucrul în echipă şi distracţie", povesteşte îndrumătoarea copiilor, Marinela Buruiană.

Deşi au avut la dispoziţie numai 30 de minute pentru a pregăti speech-ul în limba engleză, cei doi copii s-au descurcat foarte bine, glumind cu publicul, stârnind buna dispoziţie şi aplauzele la scenă deschisă.

Echipa gălăţeană a dat dovadă, printre altele, şi de capacitatea de a-şi depăşi emoţiile şi de a lucra sub presiune: în timpul jurizării, un robot a dat eroare, dar ei au reuşit fără probleme să-l repună în funcţiune, dovedind stăpânire de sine şi cunoştinţe temeinice.

Citit 6743 ori Ultima modificare Marți, 14 Mai 2019 16:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.