Evaluaţi acest articol
(27 voturi)
9 comentarii

Deşi locurile la liceu şi şcoli profesionale ar fi trebuit să fie clar stabilite până cel târziu pe 13 mai, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a dat întreg calendarul admiterii la liceu peste cap, pentru că şi-a dorit să taie, fără a supune dezbaterii în Comisia de Dialog Social, locurile de la liceu, pentru a le transfera la şcolile profesionale.

Andronescu a amânat a publicarea ordinului prin care se operau tăierile masive de clase la liceu până după alegeri, de teamă ca această măsură să nu influenţeze voturile cadrelor didactice şi ale părinţilor. Această tergiversare a creat haos în derularea admiterii şi a procedurilor de ocupare a posturilor didactice.
La Galaţi, dintre cele 132 de clase de liceu pe care le-a propus Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi, Andronescu a aprobat doar 106, cu 26 de clase mai puţin, ceea ce înseamnă 728 de locuri mai puţin. Reducerea înseamnă cu 20 la sută locuri mai puţine la liceu anul acesta, faţă de anul trecut. O parte dintre clase - 20 - au fost trecute la şcolile profesionale, unde cifra de şcolarizare a crescut de la 37 la 57 de clase. Şase clase de liceu au fost desfiinţate şi nu se mai regăsesc nicăieri.
"Este neplăcut că trebuie să rezolvăm această situaţie peste noapte, pe fugă şi într-un moment când noi ar fi trebuit să avem deja broşurile gata, distribuite către elevi. Încă nu ştim de unde vom transfera aceste clase. Vom face o analiză, deşi suntem presaţi de timp. Cu siguranţă, transferul va fi operat la liceele tehnologice. Sperăm să găsim soluţiile cele mai bune. Din câte mi-au spus cei de la Personal, nu vor fi probleme cu posturile, vor fi doar descompletări de norme pentru profesorii de cultură generală, pe care le vom rezolva", susţine inspectoarea generală Mioara Enache.

Măsură ce va conduce la creşterea abandonului şcolar

Federaţia Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“ consideră că Ordinul Ministerului Educației Naționale nr. 4057/28.05.2019 va conduce la creșterea abandonului școlar. Într-adevăr, la Galaţi, cea mai mare rată de absenteism, aflată în creştere, spre deosebire de celelalte forme de învăţământ, unde a scăzut, o are şcoala profesională. Dacă anul trecut se înregistraseră la şcolile profesionale 28 de absenţe pe cap de elev, în acest an şcolar s-a ajuns la o medie de 38 de absenţe pe elev.
"Ecaterina Andronescu pune lacătul pe mai multe licee din țară și le transformă în școli profesionale. Nu spunem că nu suntem de acord cu reformarea sistemului, dar reforma trebuie făcută în urma unei analize în teritoriu, nu din biroul ministrului, peste noapte. Există riscul ca multe cadre didactice să fie disponibilizate", a declarat Marius Ovidiu Nistor, preşedinte FSE "Spiru Haret".
Acesta mai spune că actul normativ nu a fost supus dezbaterii în cadrul Comisiei de Dialog Social şi ameninţă cu declanşarea unor proteste comune profesori-elevi-părinţi, în condițiile în care Ministerul nu va reveni asupra actului normativ.

Citit 10711 ori Ultima modificare Vineri, 07 Iunie 2019 13:37

9 comentarii

 • postat de gheorghe bradea Vineri, 31 Mai 2019 10:34 86.124.202.*** Link la comentariu
  1
  1

  Cu multi ani in urma scoala profesionala de 2 si 3 ani pregate adevrati meserisi si liceele adevarati viitori studenti si viitori. ingineri ,dupa cre toti aveau locuri de munca functie de pregatire Acum cu mici exceptii sistemul asigura doar locuri de munca pentru profesori.Daca nu bagi serios mana in buzunar sa faci pregatire copilului esti mort si tu si copilul !

  Raportează
 • postat de Costi Joi, 30 Mai 2019 15:00 77.81.30.*** Link la comentariu
  0
  9

  Scoala profesionala e buna daca se face in colaborare cu o fabrica, o ferma agricola, etc. Androneasca nu are incheiata nicio intelegere in acest sens (lucru deja confirmat, cititi presa) deci va forma niste clase unde nu se va invata absolut nimic. Vor iesi niste copii care vor descarca de pe net referate de genul "Cum se ară cu tractorul", in loc sa iasa niste oameni specializati intr-o meserie. O fi bine?

  Raportează
 • postat de furculision Joi, 30 Mai 2019 09:24 188.24.238.*** Link la comentariu
  0
  35

  "Există riscul ca multe cadre didactice să fie disponibilizate", a declarat Marius Ovidiu Nistor, preşedinte FSE "Spiru Haret".......

  Cea care a distrus invatamantul romanesc, a desfiintat scolile profesionale si a creat locuri artificiale la liceu pt. toti semianalfabetii, pt. avea cat mai multi studenti la facultati de tipul "Spiru Haret", vine acum si incearca sa dreaga busuiocul...

  Facultati infiintate peste noapte, unde studentii iau examenele, daca fac cheta sa i cumpere profului roti de iarna...

  Profesori care nu predau NIMIC, dau diplome fara valoare, doar pt. a lua cat mai multi bani, in functie de numarul de sudenti vor fi disponibilizati?!?

  Jumatate din parlamentari au "studiat la distanta", precum Nicolicea...

  Raportează
 • postat de Radu Joi, 30 Mai 2019 08:56 86.127.209.*** Link la comentariu
  7
  29

  Este o masura foarte buna.
  Nu oricine trebuie sa urmeze cursurile liceale. Nu se poate intra cu nota 3 la liceu.
  Merg des cu autobuzul si raman uimit de ce limbaj au unii liceeni.
  Daca anumiti profesori nu vor mai avea catedre este o alta discutie si un alt subiect.
  Si in Sidex lucrau la un moment 36.000 de oameni si acum doar 5000.
  Nimeni nu garanteaza pe viata un serviciu.

  Raportează
 • postat de Galatean Joi, 30 Mai 2019 08:35 78.96.81.*** Link la comentariu
  5
  10

  O masura proasta!

  Mi-aduc aminte cum s-a procedat in perioada 1977-78 cand, pentru a creste numarul elevilor cu o calificare la terminarea liceului, multe licee teoretice au foste transformate în licee industriale, dând șansa multor copii de a termina un liceu fără să bulverseze învățământul liceal, dar si posibilitatea de a intra la o facultate sau sa se angajeze ca muncitori calificați!

  Este o altfel de gândire, nu?

  Raportează
 • postat de rocky Joi, 30 Mai 2019 08:34 193.230.156.*** Link la comentariu
  1
  24

  Daca o sa analizati notele de admitere la liceele din Galati pe anul trecut, o sa vedeti ca dna. ministra cam are dreptate. Lucrul asta trebuia facut mai demult. Ma mir ca s-a trezit PSD-ul dupa europarlamentare ca in tara asta mai trebuie corectate multe lucruri si nu se poate merge la nesfarsit cu pomeni electorale sau sa rostogolim la nesfarsit masurile care vizeaza obtinerea performantei pe termen lung de dragul evitarii supararii electoratului non sau pro PSD. In familie si in viata, mai trebuie luate masuri grele ca asa e viata iar lucrul asta ar trebui sa-l priceapa toata lumea indiferent de apartenenta politica a fiecaruia. Exemplu: Liceul energetic din Galati, care a ajuns anul trecut sa-si formeze clase de liceu cu tineri foarte foarte slabi pregatiti (chiar si cu capacitatea luata cu note sub 5). Pai se poate asa ceva ! Si apoi ne mai plangem ca nu avem fierari betonisti, dulgheri sau meseriasi la modul general.

  Raportează
 • postat de Sandu Joi, 30 Mai 2019 07:29 109.98.48.*** Link la comentariu
  1
  13

  De ce nu se pomeneste nimic si despre numarul actual al elevilor.Oare ar trebui sa mentinem acelas numar de profesori deci implicit clase ca pe vremea lai Ceausescu cand aveam o natalitate de trei ori mai mare decat in prezent.Andronescu poate fi criticata pentru ca in trecut a contribuit la distrugerea invatamantului profesional,dar acum cand aceasta masura care nu este de stanga ci chiar de dreapta poate fi criticata dar de pe pozitia celor din prima categorie si nu cre ca este cazul.

  Raportează
 • postat de cetatean Joi, 30 Mai 2019 07:07 89.136.187.*** Link la comentariu
  0
  9

  Ordinul nr. 4057/28.05.2019 inca NU ESTE PUBLICAT in Monitorul Oficial!!!
  El a fost trimis "pe furis" la inspectorate ..., sa gaseasca inspectoratele solutii sa taie clasele de la licee ...

  Din cate stiu, pana nu se publica in Monitorul Oficial, ordinul, vorba doamnei ministru, "NU EXISTA"!!!!
  Am vazut-o/auzit-o cu totii cum a mai zis odata (inainte de alegeri!), tot despre acest ordin, ca "ordinul nu exista"!!!

  Quo usqve tandem abutere, Ecaterina, patientia nostra???

  Raportează
 • postat de IC Joi, 30 Mai 2019 06:05 5.13.131.*** Link la comentariu
  1
  17

  Da ,va creste abandonul scolar si se vor reduce posturile de profesori . Daca este nevoie de muncitori calificati de ce nu sunt solicitate societatile comerciale care reclama deficitul ,acestea sa recruteze elevi ,sa faca contract si sa le suporte o parte din cheltuielile de scolarizare . Sa vedem cati elevi sunt doriti si cati semneaza sa ramana captivi,5-10 ani ,in societatile care ii finateaza.Doamna Acronescu poate sa-si aminteasca cine guverna si cine era ministru cand s-au desfintat scolile profesionale , sau e prea"batrana in politica " si nu-si aminteste ?

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.