Andronescu a tăiat 26 de clase de liceu la Galaţi

Andronescu a tăiat 26 de clase de liceu la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

Deşi locurile la liceu şi şcoli profesionale ar fi trebuit să fie clar stabilite până cel târziu pe 13 mai, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a dat întreg calendarul admiterii la liceu peste cap, pentru că şi-a dorit să taie, fără a supune dezbaterii în Comisia de Dialog Social, locurile de la liceu, pentru a le transfera la şcolile profesionale.

Andronescu a amânat a publicarea ordinului prin care se operau tăierile masive de clase la liceu până după alegeri, de teamă ca această măsură să nu influenţeze voturile cadrelor didactice şi ale părinţilor. Această tergiversare a creat haos în derularea admiterii şi a procedurilor de ocupare a posturilor didactice.

La Galaţi, dintre cele 132 de clase de liceu pe care le-a propus Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi, Andronescu a aprobat doar 106, cu 26 de clase mai puţin, ceea ce înseamnă 728 de locuri mai puţin. Reducerea înseamnă cu 20 la sută locuri mai puţine la liceu anul acesta, faţă de anul trecut. O parte dintre clase - 20 - au fost trecute la şcolile profesionale, unde cifra de şcolarizare a crescut de la 37 la 57 de clase. Şase clase de liceu au fost desfiinţate şi nu se mai regăsesc nicăieri.

"Este neplăcut că trebuie să rezolvăm această situaţie peste noapte, pe fugă şi într-un moment când noi ar fi trebuit să avem deja broşurile gata, distribuite către elevi. Încă nu ştim de unde vom transfera aceste clase. Vom face o analiză, deşi suntem presaţi de timp. Cu siguranţă, transferul va fi operat la liceele tehnologice. Sperăm să găsim soluţiile cele mai bune. Din câte mi-au spus cei de la Personal, nu vor fi probleme cu posturile, vor fi doar descompletări de norme pentru profesorii de cultură generală, pe care le vom rezolva", susţine inspectoarea generală Mioara Enache.

Măsură ce va conduce la creşterea abandonului şcolar

Federaţia Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“ consideră că Ordinul Ministerului Educației Naționale nr. 4057/28.05.2019 va conduce la creșterea abandonului școlar. Într-adevăr, la Galaţi, cea mai mare rată de absenteism, aflată în creştere, spre deosebire de celelalte forme de învăţământ, unde a scăzut, o are şcoala profesională. Dacă anul trecut se înregistraseră la şcolile profesionale 28 de absenţe pe cap de elev, în acest an şcolar s-a ajuns la o medie de 38 de absenţe pe elev.

"Ecaterina Andronescu pune lacătul pe mai multe licee din țară și le transformă în școli profesionale. Nu spunem că nu suntem de acord cu reformarea sistemului, dar reforma trebuie făcută în urma unei analize în teritoriu, nu din biroul ministrului, peste noapte. Există riscul ca multe cadre didactice să fie disponibilizate", a declarat Marius Ovidiu Nistor, preşedinte FSE "Spiru Haret".

Acesta mai spune că actul normativ nu a fost supus dezbaterii în cadrul Comisiei de Dialog Social şi ameninţă cu declanşarea unor proteste comune profesori-elevi-părinţi, în condițiile în care Ministerul nu va reveni asupra actului normativ.

Citit 11624 ori Ultima modificare Vineri, 07 Iunie 2019 13:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.