Invenţii care reduc posibilitatea de a face cancer. Trofeul şi alte şase medalii pentru UDJG, la ”Inventica 2019”

Invenţii care reduc posibilitatea de a face cancer. Trofeul şi alte şase medalii pentru UDJG, la ”Inventica 2019”
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Pentru invenţiile prezentate de profesori ai Facultăţilor de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, Transfrontalieră şi de Inginerie la cea de-a 23-a ediţie a Salonului Internaţional de Invenţii "Inventica 2019" de la Iaşi, Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi a primit trofeul Great Prize din partea Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca.

Echipa care a reprezentat Galaţiul la expoziţia internaţională s-a întors acasă cu acest trofeu şi alte şase medalii de aur, pentru ideile inovative. Una dintre ele vizează înlocuirea azotitului de sodiu din preparatele din carne, considerat periculos pentru sănătate, cu un colorant obţinut pe bază de sânge animal. "Este rezultatul cercetării şi colaborării dintre S.I.A. şi Facultatea Transfrontalieră. Noi am prezentat la Iaşi patru soluţii diferite de valorificare a sângelui animal (un subprodus), în scopul de a obţinere un colorant natural. Două din propunerile noastre sunt sub formă de lichid şi două sub formă de pulbere, toate fiind premiate. Acest colorant are la bază o reacţie controlată de nitrozare, în funcţie de temperatură şi PH. După cum se ştie, azotitului de sodiu este responsabil cu apariţia cancerului, aşa că milităm pentru eliminarea lui din preparatele din carne. El se poate înlocui acum cu acest preparat realizat de noi, fie în stare lichidă, fie sub formă de pulbere, iar procesul se poate face foarte uşor, fie prin valorificarea sângelui la producător, fie prin achiziţionarea acestui colorant de la cei care îl pot produce", a explicat şef lucrări dr. ing. Cristian Dima, de la SIA. Cei care au contribuit la realizarea colorantului natural prin valorificarea sângelui animal sunt conf. dr. Maricica Stoica, şef lucrări Cristian Dima și prof. dr. Petru Alexe. Două dintre propunerile celor de la SIA au mai primit, pe lângă medaliile "Inventica 2019" şi Premii Speciale oferite de către Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică din Republica Moldova.

La salon au fost prezentate peste 350 de inovaţii ale unor cercetători, antreprenori şi oameni de afaceri, din România, Republica Moldova, Rusia şi Vietnam, din mai multe domenii de activitate: mecanică, industrie alimentară, medicină, electronică, optică, publicitate, securitate-salvare, construcţii, instalaţii, jocuri. SIA a mai primit diplome de participare şi pentru alte nouă invenţii prezentate.

Citit 2756 ori Ultima modificare Joi, 18 Iulie 2019 14:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.