Daria Hărăbor a câştigat bronz internaţional la Astrofizică

Daria Hărăbor a câştigat bronz internaţional la Astrofizică
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Daria Hărăbor, elevă la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri" a câştigat o medalie de bronz la Olimpiada Internaţională de Astrofizică. Cele două echipe ale României, participante la a XIII-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale, ce s-a desfăşurat la Keszthely/Ungaria, între 2-10 august, au obținut zece premii: două medalii de aur, patru medalii de argint și patru medalii de bronz.

Daria Hărăbor a mai participat şi anul trecut la un concurs internaţional similar, pentru juniori, de unde s-a întors cu o medalie de aur. Pe baza rezultatului de anul trecut, dar şi a prestaţiei lăudabile de la faza naţională, Daria a fost selectată în a doua echipă care a reprezentat România (ţările cu rezultate bune anul trecut find invitate să participe cu câte două loturi).  

Daria s-a declarat foarte mulţumită de medalia de bronz, mai ales că ea s-a numărat printre concurenţii cu cea mai mică vârstă, 16 ani, comparativ cu alţii care aveau 19 şi participări mult mai multe la internaţionale. "Sunt şi un pic nemulţumită, pentru că am trecut foarte aproape de medalia de argint. Dar asta înseamnă că am şanse să fiu mult mai bună anul viitor şi să urc în clasament", spune olimpica de la CNVA.

Competiţia de anul acesta i s-a părut cumva ceva mai dură faţă de anul trecut, întrucât concurenţii au stat cinci zile, cât au durat probele, izolaţi, fără telefoane mobile, nici cu profesorii însoţitori, care erau cazaţi la alt hotel, neavând voie să ia legătura. Dar şi acest lucru s-a dovedit a fi o experienţă frumoasă, concurenţii având mai mult timp să comunice între ei.

"Au fost mai multe probe decât anul trecut. Deşi nu a fost mult mai greu, a fost enorm de lucru. De exemplu, proba teoretică a durat cinci ore. Mi s-a părut dificil să mă concentrez la maximum atâta timp. În plus, dacă anul trecut am fost elevi din 18 ţări, acum au fost, din 48 de state, 53 de echipe", mai povesteşte ea.

În toamnă, în luna octombrie, Daria Hărăbor va participa şi la faza internaţională a Olimpiadei de Astronomie, ce se va desfăşura în România, la Piatra Neamţ.

Citit 5199 ori Ultima modificare Miercuri, 14 August 2019 23:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.