Elevii care nu iau 5,00 la Evaluare nu mai au voie la liceu

Elevii care nu iau 5,00 la Evaluare nu mai au voie la liceu
O propunere avizată favorabil
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Elevii care intră anul acesta clasa a VIII-a, susţin Evaluarea Naţională 2020 şi nu obţin media 5,00 ar urma să fie obligaţi să meargă la învăţământul profesional. Propunerea aparţine Ministerului Educaţiei şi a fost avizată favorabil de partenerii sociali ai instituţiei, în şedinţa Comisiei de Dialog Social de pe 14 august. Proiectul de ordin de admitere la liceu în anul şcolar 2020-2021 prevede că elevii care nu au media 5,00 nu intră în repartizarea computerizată la liceu, deci își continuă învăţământul obligatoriu la şcolile profesionale sau duale, nu în liceele teoretice, tehnologice sau vocaţionale.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţia Sindicatelor din Educaţie Spiru Haret (FSE Spiru Haret) şi Federaţia Asociaţiilor de Părinţi au votat “pentru“ în timp ce Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) şi Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) au votat “împotrivă“. Decizia finală va aparţine Ministerului Educaţiei, care urmează să emită un ordin.

Reprezentantul părinţilor a motivat faptul că a votat pentru introducerea acestei prevederi, deoarece un elev care intră la liceu cu medie sub 5,00 nu are nicio şansă să promoveze, la final, bacalaureatul, deci ar fi orientat din start pe o rută menită eşecului.

De cealaltă parte, reprezentanţii elevilor susţin că s-au opus, pentru că o asemenea decizie ar stigmatiza şi mai mult învăţământul profesional, “accentuând mentalitatea promovată de multe ori şi de părinţi sau elevi prin replicile de tipul ‘Învaţă, să nu ajungi la profesională'”, a declarat preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa (AEC), Andrei-Mihai Tănase.

Când se susţine Evaluarea Naţională 2020

Conform proiectului de ordin de ministru, înscrierea absolvenţilor claselor a VIII-a la Evaluarea Naţională se va face în perioada 3 - 5 iunie, 5 iunie fiind şi ultima zi de cursuri pentru aceştia.

Examenul scris la Limba şi literatura română se va desfăşura pe 15 iunie, iar cel la Matematică va fi pe 17 iunie.

Rezultatele iniţiale se vor afişa 22 iunie, până în ora 12,00. Înregistrarea contestaţiilor se va face în aceeaşi zi, între orele 14,00 şi 20,00. Notele finale vor fi făcute publice pe 27 iunie.

Citit 1945 ori Ultima modificare Vineri, 16 August 2019 18:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.