Elevii de la Smârdan aşteaptă o şcoală nouă în zadar
Foto: Iulia Kelt

Elevii de la Smârdan aşteaptă o şcoală nouă în zadar
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

În unele unităţi de învăţământ din mediul rural, noul an şcolar va începe în condiţii mai bune chiar decât în oraş. Însă situaţia nu este aceeaşi în toate localităţile în care am reuşit să ajungem pentru a vedea cum sunt pregătite şcolile de start. O veste bună e că, în trei dintre cele patru comune vizitate, fie s-au construit, fie se construiesc unităţi de învăţământ din temelie. Partea proastă e că, exact acolo unde era cea mai mare nevoie, ordonatorii fondurilor pentru proiecte au pus şcoala pe lista de aşteptare. 

Deşi Smârdanul se află la o azvârlitură de băţ de Galaţi, de ani de zile rămâne comuna cu una dintre cele mai neprietenoase instituţii de învăţământ. Şi anul acesta ne-a întâmpinat aceeaşi curte neîngrijită, cu aer de maidan, aceeaşi culoare roz spălăcit la zugrăveala exterioară, o nuanţă aleasă total nefericit pentru o şcoală, pentru că te duce cu gândul la sulurile de hârtie igienică ieftină. Aceeaşi tencuială care cade de pe pereţi şi aceleaşi scări care se dezintegrează. 

Pe directoarea Violeta Chirea o găsim în cabinetul său, asaltată de tot felul de probleme, dar şi de angajaţii şcolii, care sunt nevoiţi să treacă prin biroul directorului pentru a ajunge din corpul mai vechi în corpul mai nou al şcolii. De fapt, cabinet e prea mult spus, e vorba de un mic coridor, cu două uşi, pe care se intră şi pe o parte şi pe alta ca la teatru.

Anul trecut, directoarea scuzase Primăria că nu s-au făcut prea multe în şcoală pentru că fusese depus un proiect prin POR pentru construirea unui sediu nou, cu etaj şi cu încălzire centralizată.

"Nu am primit finanţarea. Suntem pe lista de rezervă, pe locul al treilea, am înţeles de la domnul primar", ne spune cu o voce în care se citeşte mai degrabă oboseala, decât nădejdea că lucrurile se vor rezolva într-un viitor apropiat.

De altfel, anul acesta, Primăria a făcut ceva investiţii, a renovat cu tot ce trebuie câte două clase, atât la Smârdan, cât şi la Şcoala din Mihail Kogălniceanu. Parchetul, lambriul au fost schimbate, sobele dărâmate şi reconstruite, zugrăveală proaspătă, bănci noi. Condiţii bune, în contrast cu sălile unde nu s-a făcut încă nimic, unde parchetul e ros şi miroase puternic a mucegai, din cauza umezelii infiltrate în spatele lambriurilor. "Am preferat să alocăm toţi banii de anul acesta pentru a renova în întregime cele patru clase, decât să risipim câte puţin ici şi colo. Din alocaţia pe anul viitor vom renova în întregime alte săli", precizează directoarea.

Principalele probleme rămân însă încălzirea pe lemne, diferenţele de temperatură dintre coridoare şi sălile de clasă fiind cauza îmbolnăvirii elevilor pe timpul iernii, dar şi faptul că, deşi toaleta este construită destul de recent, lângă şcoală, proiectantul nu a fost în stare să o facă să comunice direct cu corpul de clădire în care se află clasele. Elevii sunt nevoiţi să iasă tot afară pentru a folosi WC-urile. 

Am încercat să aflăm de la primarul Costică Stroea de ce comuna nu a primit suficient punctaj pentru a primi finanţare pentru o şcoală nouă, deşi sunt peste 470 de elevi în localitate, însă, cu toate că am sunat în repetate rânduri, am trimis şi mesaj, edilul nu a fost de găsit.

Citit 3760 ori Ultima modificare Sâmbătă, 14 Septembrie 2019 02:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.