Rezidenţiatul, decalat cu trei săptămâni

Rezidenţiatul, decalat cu trei săptămâni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Câteva sute de absolvenţi gălăţeni de medicină generală, farmacie şi medicină dentară vor susţine rezidenţiatul cu o întârziere de trei săptămâni, după ce concursul din acest an a fost amânat pentru 8 decembrie. Decalarea rezidenţiatului are loc deoarece Guvernul nu are un ministru al Educaţiei. Amânarea s-a transformat rapid în motiv de atacuri politice.

În această toamnă, examenul de rezidenţiat trebuia să aibă loc pe 17 noiembrie. Deoarece, în absenţa unui ministru al Educaţiei, nu are cine să semneze ordinul privind modul de organizare a concursului, Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, a anunţat vineri că examenul este amânat până pe 8 decembrie. Pintea a explicat că din cele şapte ordine ministeriale necesare pentru organizarea examenului de rezidenţiat, trei necesită semnături şi din partea ministrului Sănătăţii şi din partea celui al Educaţiei. Întrebată despre posibilitatea emiterii unei ordonanţe de urgenţă pentru organizarea examenului de rezidenţiat la timp, Pintea a susţinut că orice modificare a Ordonanţei nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului tot ar avea nevoie de semnătura ministrului Educaţiei.

Ministrul Sănătăţii a arătat cu degetul spre preşedintele Klaus Iohannis pentru apariţia acestei situaţii. Deşi am sperat să nu ajungem aici şi am sperat că vom avea un ministru al Educaţiei în baza propunerii transmise de către premier preşedintelui României, iată că ne vedem nevoiţi să luăm o decizie de amânare a concursului pentru binele celor care doresc să se specializeze pentru a îngriji şi a ajuta semenii”, a declarat oficialul.

Mulţi absolvenţi gălăţeni nu rămân în ţară 

De amânarea rezidenţiatului sunt afectaţi şi câteva sute de absolvenţi ai Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Galaţi. „Anul acesta, am avut 104 absolvenţi la medicină generală, 75 la farmacie şi 65 la medicină dentară. Este greu de spus câţi dintre aceştia vor susţine rezidenţiatul în decembrie, însă din estimările noastre, la medicină generală, ar fi vorba cam de 60 la sută dintre absolvenţi. Restul sunt fie tineri veniţi din afara Uniunii Europene pentru a studia medicina la Galaţi şi care, după terminarea facultăţii, se întorc în ţările natale, fie cetăţeni români care au ales şi au fost admişi deja pentru rezidenţiat în Franţa şi în Germania. Tot pe lista absolvenţilor gălăţeni care ar putea susţine rezidenţiatul anul acesta se numără şi cei proveniţi din promoţiile precedente şi care, dintr-un motiv sau altul, nu au devenit rezindenţi. Nu în ultimul rând, mai sunt câteva zeci de tineri care vor să-şi schimbe specializarea la rezidenţiat”, a explicat, pentru „Viaţa liberă”, prof. dr. Aurel Nechita, cadru didactic al Facultăţii de Medicină şi Farmacie Galaţi.

La fel ca în anii trecuţi, concursul se va desfăşura în şase centre universitare - Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, după aceeaşi metodologie, sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări, pe o durată de patru ore.

Citit 624 ori Ultima modificare Luni, 07 Octombrie 2019 16:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.