Drona Rebel, ce a realizat în urmă cu două săptămâni Zborul Centenar, s-a întors acasă

Drona Rebel, ce a realizat în urmă cu două săptămâni Zborul Centenar, s-a întors acasă
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

După un zbor de 260 de kilometri peste Carpaţi, din Bucureşti până la Alba Iulia, la 1900 de metri altitudine, Drona Rebel, construită de ing. Mihai Dragu, doctorand al Facultăţii de Ştiinţe şi Mediu din cadrul UDJG, a ajuns la Galaţi şi a fost prezentată publicului, printr-o demonstraţie în Cartierul Dimitrie Cantemir.

Cercetarea pe care s-a bazat construcţia acestei drone este parte componentă a unei lucrări de doctorat, coordonată de profesorii Lucian Georgescu şi Gabriel Murariu, şi a durat doi ani de zile. După mai multe probe realizate în 2018 şi prototipuri distruse, drona a parcurs în trei ore un drum de 260 de kilometri peste munţii Făgăraş.

“Am stabilit un record mondial de distanţă şi altitudine, drona mai având, la finalul zborului, o rezervă de 40 de kilometri. Autonomia se bazează pe aerodinamica dronei şi pe nişte baterii de înaltă eficienţă energetică litiu-ion. Ea are o greutate de circa 3,8 kg, este realizată dintr-un polimer dur şi poate duce în spate o cameră video de până la 1 kilogram”, a declarat în prezentare ing. drd. Mihai Daniel Dragu.

Precedentul record mondial pentru o dronă civilă aparţine unui francez, care a reuşit o autonomie de zbor de 134 de kilometri, dus-întors, dar în zonă de câmpie. “Produsul original realizat de doctorandul nostru este în curs de omologare ca un mijloc eficient dar în acelaşi timp ieftin, de monitorizare în agricultură a unor parametri, cum ar fi calitatea aerului, biodiversitatea, gradul de umiditate a solului. Pentru că e nepoluantă, drona poate avea multiple întrebuinţări, mai ales în ceea ce priveşte protecţia mediului”, a explicat prof. univ. dr. ing. Lucian Georgescu, unul dintre conducătorii de doctorat.

Nu e singura dronă de care se ocupă cercetătorii de la Dunărea de Jos, iar dacă va fi omologată, drona «Rebel» ar putea să intre în producţie de serie. “Mai avem trei drone în lucru. Ce este interesant este apăsarea pe accelerator în domeniul antreprenorial. Domnul inginer are firma lui, la fel şi ceilalţi, spin-off-urile sunt o noutate pentru Universitate, şi ne dorim să valorificăm ştiinţific dar şi practic, aceste cercetări. Noi punem la bătaie tehnica şi dotările universităţii, doctoranzii vin cu creativitatea şi munca”, a mai declarant Lucian Georgescu.

Vineri, drona a fost lansată într-un zbor demonstrativ în cartierul Dimitrie Cantemir. Imagini din Zborul Centenar găsiţi la adresa: https://www.youtube.com/watch?v=zT29RMOGFTs&feature=youtu.be

 

 

Citit 3055 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Noiembrie 2019 00:59

5 comentarii

 • postat de Radu
  Marți, 05 Noiembrie 2019 08:23
  95.76.34.***
  Felicitari intregii echipe! Doctoranzii domnului prof. Georgescu au multe realiuzari remarcabile. De aici rezulta valoarea conducatorului si a echipei pe care o coordoneaza cu succes.
  0
  2
  Raportează
 • postat de Tuluș Arthur
  Duminică, 03 Noiembrie 2019 21:07
  87.255.64.***
  Felicitări întregii echipe, doctorandului Mihai Dragu și profesorilor universitari Lucian Georgescu și Gabriel Murariu. Orașul și Universitatea nu au decât de câștigat de pe urma unor proiecte care ne repun pe harta inovațiilor și a științei. Este și un mesaj de susținere pentru un asemenea leadership la nivelul Universității noastre.
  1
  9
  Raportează
 • postat de Dinu
  Duminică, 03 Noiembrie 2019 15:22
  80.47.205.***
  Felicitat domnilor pentru performanta si la cat mai multe realizari !
  2
  13
  Raportează
 • postat de Zbor deasupra unui cuib de cuci
  Duminică, 03 Noiembrie 2019 12:43
  213.233.85.***
  Felicitari doctorandului si conducatorului de doctorat! Si pentru universitate ne dorim acelasi tip de leader, care stie sa valorifice cu adevarat omul si munca lui! Poate ne insotiti si pe drumul universitatii, dne prof Georgescu!
  2
  11
  Raportează
 • postat de Terente...de la Galati
  Sâmbătă, 02 Noiembrie 2019 20:39
  89.137.231.***
  Mult prea putin...Galatiul are nevoie de mult mai mult. Felicitari d-lui Georgescu & co!
  4
  11
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.