Galaţiul - în prima linie pentru protejarea sturionilor

Galaţiul - în prima linie pentru protejarea sturionilor
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Cei 120 de oficiali şi oameni de ştiinţă din 18 state care au fost prezenţi la Conferința "Conservarea sturionilor din Dunăre o provocare sau o povară", organizată în comun de Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați (prin Centrul de Cercetare și Dezvoltare pentru Sturioni, Habitate Acvatice și Biodiversitate), au semnat în unanimitate Declaraţia de la Galaţi, un document prin care participanţii îşi asumă implementarea unor politici comune în privinţa protejării acestor specii atât de importante.

"Prin semnarea acestui document care are numele Galaţiului pe el s-a făcut un lucru important pentru comunitatea noastră. Pe lângă autorităţi şi oameni de ştiinţă, documentul a fost asumat de reprezentanţii Comisiei Europene şi ai Comisiei Europene pentru Strategia Dunării, prin urmare aceştia vor monitoriza modul în care recomandările din Declaraţia de la Galaţi vor fi respectate, dar vor ajuta şi cu finanţarea unor proiecte, astfel încât să se poată face paşi importanţi în protejarea şi conservarea speciilor de sturioni", precizează cel care a avut iniţiativa conferinţei, directorul Centrului  de Cercetare și Dezvoltare pentru Sturioni, Habitate Acvatice și Biodiversitate, Tudor Ionescu.

Acesta susţine că una dintre soluţiile eficiente recomandate a fost conservarea exsitu a sturionilor, aşa cum încearcă cercetătorii de la Galaţi să facă prin înfiinţarea unei ferme de sturioni sălbatici la Sf. Gheorghe. "Reprezentanţii Comisiei Europene au promis şi finanţare pentru astfel de proiecte , dar şi reducerea cotei de cofinanţare a instituţiilor propunătoare, astfel încât acestea să poată aplica mai uşor. De exemplu, prin programe Life, cota de cofinanţare este mare, de 40 la sută. Cei de la Comisia Europeană au declarat că vor lua în calcul acoperirea de către ei a cofinanţării pentru programele dedicate sturionilor", a mai precizat Tudor Ionescu.

Acesta susţine că un alt punct important în recomandările făcute în Declaraţia de la Galaţi este accesarea unor proiecte cu finanţare europeană, în care să fie implicate populaţiile de pescari care trăiau de pe urma comercializării sturionilor, astfel încât să fie alocate fonduri, iar oamenii să fie cooptaţi tocmai în aceste proiecte pentru conservarea şi protejarea acestor specii.

"E important că toate aceste lucruri au fost asumate la comun pentru prima dată atât de ţările riverane Dunării, cât şi de cele cu deschidere la Marea Neagră, iar cei de la Comisia Europeană vor veghea dacă cele asumate vor fi respectate. În plus, pe toate aceste lucruri importante există numele Galaţiului, ceea ce este foarte bine pentru noi", a mai adăugat organizatorul conferinţei, Tudor Ionescu.

Citit 2085 ori Ultima modificare Marți, 05 Noiembrie 2019 17:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.