Evaluaţi acest articol
(4 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Luni, 11 noiembrie, va avea loc cel mai important eveniment astronomic al anului vizibil din România: tranzitul lui Mercur peste discul Soarelui, anunţă Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii "Răsvan Angheluţă", care va organiza, cu această ocazie, o serie de activităţi pentru public, în intervalul 14,30 - 16,00 (dacă cerul va fi senin, în caz contrar observațiile se vor anula). Începând cu ora 14,35, până la apusul Soarelui, cei prezenţi vor putea observa acest fenomen astronomic cu ajutorul instrumentelor optice din dotarea observatorului.

Ultimul tranzit al lui Mercur vizibil din România a avut loc pe 9 mai 2016, iar următorul va avea loc pe 13 noiembrie 2032. În fiecare secol sunt 13-14 tranzituri ale lui Mercur, dar nu toate sunt vizibile din ţara noastră. În trecut, astronomii utilizau tranziturile lui Mercur şi Venus pentru a obţine informaţii despre dimensiunile din Sistemul solar: mărimea Soarelui, distanţa până la Venus şi distanţa medie Pământ-Soare, care se numeşte unitate astronomică (UA). Astronomii au putut utiliza valoarea UA ca bază pentru a afla distanţele din Sistemul solar sau distanţele până la stelele apropiate. A fost de asemenea posibil să se determine longitudinea observatorului. De exemplu, observarea tranzitului lui Mercur din 1677 a fost utilizată pentru a determina longitudinea localităţii Port Royal, Jamaica.

Intrarea publicului pentru observarea tranzitului lui Mercur peste discul Soarelui este liberă și se va face doar pe la poarta dinspre punctul Trecere bac, în intervalul 14,30 - 16,00. În afara acestui interval, muzeul este închis.

Citit 1354 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Noiembrie 2019 00:54

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro