Universităţile, vinovate de deficienţe mari pe piaţa muncii. Prag istoric semnalat de BNR

Universităţile, vinovate de deficienţe mari pe piaţa muncii. Prag istoric semnalat de BNR
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Universităţile din România nu pregătesc specialiştii de care are nevoie piaţa de muncă, se arată într-un document elaborat de Banca Naţională a României (BNR). În "Raportul asupra inflaţiei - noiembrie, 2019", publicat recent de BNR, se precizează că şcoala românească a atins un maximum istoric al indicelui de necorelare în pregătirea tinerilor pentru piaţa de muncă. Conform sursei citate, acest indice a ajuns aproape la 25 de puncte procentuale, în condiţiile în care în 2014 era sub 10 la sută.

Cea mai mare necorelare se petrece în domeniul studiilor universitare, valoarea indicelui fiind aici la jumătate, respectiv 12,4 la sută. Prin urmare, în dorinţa de a atrage cât mai mulţi studenţi plătitori de taxe, care să rotunjească substanţial veniturile instituţiilor de învăţământ superior, acestea menţin un număr ridicat de locuri la specializările "la modă", în detrimentul celor mai puţin dorite de candidaţi, dar cu mai multe oportunităţi când vine vorba de angajare. În timp ce locurile pentru domenii precum ingineria rămân fără candidaţi, sunt scoase la concurs mii de locuri nebugetate pentru cei care preferă să plătească şi să obţină o diplomă pe care o vor pune, ulterior, în ramă.

Documentul arată că această creştere a necorelării specializărilor cu oferta locurilor de muncă este într-un trend ascendent în ultimii cinci ani şi că, dacă în perioada 2010 - 2014, "vina" era împărţită între universităţi şi licee, acum ponderea cea mai mare în acutizarea crizei de personal calificat din anumite domenii aparţine învăţământului superior.

BNR corelează valoarea indicelui și cu rezultatele studiului "European Private Business Survey - 2019", realizat de PricewaterhouseCoopers (PwC) - cea mai mare companie de servicii profesionale, de consultanță și audit din lume, în care se scrie negru pe alb că România a pierdut 6 la sută din PIB în ultimii doi ani, din cauza nepotrivirii specializărilor produse de sistemul de învățământ cu cele cerute de companii pe piața muncii. Realizatorii susţin că au efectuat şi un sondaj în rândul şefilor de companii pe care i-au întrebat care sunt domeniile profesionale în care managerii spun că e nevoie de angajați. Răspunsurile au dat următoarele ponderi: tehnicieni - 41 la sută, personal de asistență - 30 la sută și ingineri - tot 30 la sută.

Lipsa lucrătorilor cu înaltă calificare din România este pusă de BNR şi pe seama pe seama migraţiei masive din ultimii ani. Potrivit unui alt raport, publicat în octombrie 2019 de Banca Mondială, peste 27 la sută dintre muncitorii români care au specializări universitare locuiau în afara ţării în anul 2017.

Deşi oficialii români se feresc să ofere astfel de date, în raportul Băncii Mondiale se arată clar că, între 1990 şi 2017, emigrarea din România a crescut cu aproape 300 la sută, iar acest proces a condus la deficienţe de forţă de muncă mai ales în domeniile ştiinţelor şi tehnicii.

Citit 755 ori Ultima modificare Marți, 12 Noiembrie 2019 18:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.