Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Noile programe de examen valabile începând cu generația aflată acum în clasa a VII-a au fost publicate în Monitorul Oficial. Programele pentru susținerea Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, începând cu anul școlar 2020-2021 au schimbări majore față de cele valabile până anul acesta. În documentele oficiale se precizează că, atât la Limba și Literatura română, cât și la Matematică se modifică structura subiectelor, noua formă având „o nouă viziune”.

"Subiectele de limba și literatura română de la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a evaluează competențele de receptare a mesajului scris de diverse tipuri, în scopuri diverse, de exprimare scrisă și de utilizare corectă, adecvată și eficientă a limbii române în producerea de mesaje scrise, în diferite contexte de realizare cu scopuri diverse, precum și exprimarea identității lingvistice și culturale proprii în context național și internațional, se arată în preambulul documentului.

Tot în textul publicat în "Monitorul oficial" se mai precizează că "structura subiectului valorifică procesele cognitive evaluate de testările PIRLS și PISA". De asemenea, se mai explică faptul că în evaluarea competențelor și a conținuturilor se vor urmări permanent aspectele normative, ortoepice, ortografice, morfologice și de punctuație, utilizându-se constant "Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române" (DOOM 2), "Dicționarul explicativ al limbii române" și alte tipuri de dicționare și îndreptare.

Elevii care sunt acum în clasa a VII-a nu vor mai avea compuneri prin care să motiveze apartenenţa unui text studiat sau a unui text la prima vedere la o specie sau la un gen studiat, acestea fiind înlocuite compuneri prin care să motiveze apartenenţa la „tipuri de texte”.

Noua programă de Matematică pentru Evaluarea Națională 2021 este mai detaliată în privința competențelor generale și specifice pe care examenul trebuie să le evalueze față de programa aflată în vigoare, adoptată în 2014. În ce privește conținuturile, o analiză aprofundată care urmează să fie făcută va arăta diferențele.

Citit 1274 ori Ultima modificare Marți, 24 Martie 2020 12:33

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro