Programele la Matematică şi Limba română la Evaluarea Naţională pentru elevii care sunt acum în clasa a VII-a au fost publicate în Monitorul Oficial (DOCUMENTE)

Programele la Matematică şi Limba română la Evaluarea Naţională pentru elevii care sunt acum în clasa a VII-a au fost publicate în Monitorul Oficial (DOCUMENTE)
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Noile programe de examen valabile începând cu generația aflată acum în clasa a VII-a au fost publicate în Monitorul Oficial. Programele pentru susținerea Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, începând cu anul școlar 2020-2021 au schimbări majore față de cele valabile până anul acesta. În documentele oficiale se precizează că, atât la Limba și Literatura română, cât și la Matematică se modifică structura subiectelor, noua formă având „o nouă viziune”.

"Subiectele de limba și literatura română de la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a evaluează competențele de receptare a mesajului scris de diverse tipuri, în scopuri diverse, de exprimare scrisă și de utilizare corectă, adecvată și eficientă a limbii române în producerea de mesaje scrise, în diferite contexte de realizare cu scopuri diverse, precum și exprimarea identității lingvistice și culturale proprii în context național și internațional, se arată în preambulul documentului.

Tot în textul publicat în "Monitorul oficial" se mai precizează că "structura subiectului valorifică procesele cognitive evaluate de testările PIRLS și PISA". De asemenea, se mai explică faptul că în evaluarea competențelor și a conținuturilor se vor urmări permanent aspectele normative, ortoepice, ortografice, morfologice și de punctuație, utilizându-se constant "Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române" (DOOM 2), "Dicționarul explicativ al limbii române" și alte tipuri de dicționare și îndreptare.

Elevii care sunt acum în clasa a VII-a nu vor mai avea compuneri prin care să motiveze apartenenţa unui text studiat sau a unui text la prima vedere la o specie sau la un gen studiat, acestea fiind înlocuite compuneri prin care să motiveze apartenenţa la „tipuri de texte”.

Noua programă de Matematică pentru Evaluarea Națională 2021 este mai detaliată în privința competențelor generale și specifice pe care examenul trebuie să le evalueze față de programa aflată în vigoare, adoptată în 2014. În ce privește conținuturile, o analiză aprofundată care urmează să fie făcută va arăta diferențele.

Citit 2328 ori Ultima modificare Marți, 24 Martie 2020 12:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.