Elevi gălăţeni fabrică viziere şi măşti pentru spitale

Elevi gălăţeni fabrică viziere şi măşti pentru spitale
Evaluaţi acest articol
(38 voturi)

Are numai 15 ani. Îl cheamă Mihai David şi este în clasa a IX-a la CNVA. Printre temele şi lecţiile online şi-a făcut timp să proiecteze o vizieră pe care a confecţionat-o la imprimanta 3D. Lucrează non-stop şi pentru a dona obiectele medicilor şi asistentelor din spitale gălăţene. Ideea lui s-a extins în toată ţara, prin cluburile de robotică partenere. În curând vor produce şi componente pentru ventilatoare. 

"Ideea mi-a venit urmărind un film pe youtube cu cineva care făcea aşa ceva. Mi-am dorit să fac şi eu pentru că m-am gândit că medicii sunt acum cea mai expusă parte a societăţii la îmbolnăvirea cu virusul covid-19. Am făcut un prototip şi avem deja trei măşti confecţionate", îmi povesteşte Mihai, fără emfaza unui erou, deşi este unul.

Încurajat şi de tatăl său, Marian David, elevul de numai 15 ani a transformat o cameră din apartament în atelier, unde a instalat imprimanta 3D pe care o are. Nemulţumit că nu poate lucra mai multe măşti a luat legătura cu clubul de robotică la care este înscris, Sophia Science, şi a convins-o pe cea care îi este mentor acolo, doamna Marinela Buruiană, să-l ajute cu alte imprimante 3D. 

Ieri, la ora când am încercat să vorbesc cu inimoşii constructori de viziere, se lucra intens la recondiţionarea imprimantelor 3D, astfel încât să se poată produce cât mai multe astfel de obiecte. 

Trebuie precizat că această performanţă nu s-a născut din neant. Mihai David face parte din Echipa Microbots INC care a obţinut anul trecut medalie de argint la faza internaţională a  World Robot Olympiad, categoria Open, eveniment ce a avut loc în Chiang Mai, Thailanda.

Produs al unei generaţii care ne-ar putea salva şi de alte molime sufleteşti care ne bântuie pe noi ca naţie, Mihai şi-a dat seama că singur nu va reuşi să facă mare lucru. Aşa şi-a adunat alături colegii de echipă, David Raul Călugăru, tot de la CNVA, şi Ştefan Stoian, de la Liceul Teoretic "Mircea Eliade", care au şi ei câte o imprimantă 3D acasă şi care vor lucra şi ei la producţia de viziere.

Dar echipa trebuia lărgită, aşa a luat legătura cu colegii mai mari de la Clubul de robotică de la CNVA, ByteForce, cu care, de altfel, la concursuri sunt în competiţie, şi le-a propus să facă echipă. Ei vor produce măşti de gaze şi lucrează în prezent la testarea prototipului pe care l-au creat peste noapte.

"Avem un prototip. Îl testăm să vedem dacă e bun. În caz că e funcţional, vom dona şi alte obiecte către medicii din spitale", spune Andrei Vener, unul dintre fondatorii Clubului ByteForce de la CNVA. 

"Putem lucra non-stop, pentru că nu trebuie să stai să păzeşti imprimanta cât timp lucrează. Îi dau comanda şi eu îmi văd de teme sau alte treburi. Avem cinci imprimante şi sperăm să producem cât mai multe viziere pentru cât mai mulţi oameni care lucrează în spitale", mă lămureşte Mihai. 

Ce face el când nu-şi propune să ajute medicii şi când nu învaţă pentru şcoală? Construieşte de la zero o imprimantă 3D cu piese comandate pe internet. 

"Mi-am proiectat singur modelul. Am asamblat o parte din piese. Dacă vor sosi şi celelalte, termin imprimanta şi o pun la treabă", mă anunţă el.

Marinela Buruiană, iniţiatoarea clubului Sophia Science, ne-a destăinuit că Mihai este atât de devotat cauzei sale încât se trezeşte noaptea din trei în trei ore pentru a pune un nou obiect la printat. 

"Avem neamuri care lucrează ca medici şi în farmacii şi ne-au spus că lucrează în linia întâi şi n-au nimic să se protejeze. De aceea ne-am gândit că poate ajutăm la nivel local. Dar am fost surprinsă să văd că, după ce am postat noi că ne-am apucat să facem vizierele, mesajul a fost distribuit în ţară. Dimineaţă aveam zeci de mesaje de la medici, farmacişti, maternităţi şi spitale chiar din toată ţara care ne solicitau măşti. Aşa am luat legătura cu conducătoarea grupului naţional din care facem parte, First Tech Challenge, şi la care sunt afiliate 180 de echipe din toată ţara şi am trimis modelul ca să se ocupe şi ei de aprovizionare pe zona lor. Dacă azi aveam 3.000 de viziere, pe toate le dădeam. Nu sunt omologate sanitar, dar pot fi dezinfectate şi cu substanţe şi cu ultraviolete şi tot sunt mai bune decât nimic. E trist că oamenii nu au cum să se apere. Nu ne dorim niciun ban, le donăm. Am reuşit să vorbim cu firme care ne ajută cu materiale. E tot ce putem face şi noi pentru oamenii care stau în spital pentru sănătatea noastră", ne-a declarat Marinela Buruiană, în fugă, printre zecile de mailuri şi mesaje trimise în toată ţara pentru a mobiliza lucrurile.

Acesta susţine că, după ce vor mai avea mai multe imprimante şi vor mobiliza cât mai mulţi tineri şi cât mai multe cluburi de robotică, vor imprima şi nişte ştuţuri necesare ventilatoarelor din spitale, care se uzează destul de repede şi care deocamdată nu se prea găsesc de cumpărat.

Citit 19155 ori Ultima modificare Vineri, 27 Martie 2020 00:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.