O serie de organizații internaționale, companii, platforme de învățământ online și media s-au asociat într-o coaliție globală pentru educație, care să sprijine țările în efortul lor de adaptare la învățarea la distanță. Această coaliție apare în condițiile în care 87 la sută din populația de elevi a planetei, însemnând peste 1,5 miliarde de copii și tineri din 165 de țări, este afectată de închiderea școlilor din cauza pandemiei Covid-19.
Potrivit directorului-general UNESCO Audrey Azoulay, pentru că “nu am mai văzut o perturbare de asemenea proporții a sistemului de educație”, “parteneriatul este singurul mod de a merge mai departe. Această coaliție este un apel la acțiune coordonată și inovatoare, pentru a debloca soluții care nu doar să îi sprijine acum pe elevi și profesori, dar și prin procesul de recuperare, cu o atenție deosebită la incluziune și echitate”. Scopul declarat este reducerea inechităților adâncite de închiderea școlilor, având în vedere că învățarea la distanță și tehnologia îi avantajează pe copiii din mediile dezavantajate și crește dezavantajul suferit de cei din medii sărace.
Din această coaliție globală pentru educație: fac parte Organizația Mondială a Muncii, Organizația Mondială a Sănătății, Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați, Parteneriatul Global pentru Educație, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică etc.
De asemenea, s-au asociat şi mari companii și platforme online precum Microsoft, Google, Facebook, Zoom, KPMG, Coursera, Widong, dar şi ONG-uri precum Academia Khan, Dubai Cares, Sesame Street.