Lecţii online, predate cu jucării, personaje din poveşti şi scenete (FOTO și VIDEO)

Lecţii online, predate cu jucării, personaje din poveşti şi scenete (FOTO și VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Purtând căciulă şi cojoc de cioban, perucă roz, de te umflă râsul din prima, broboadă şi ie precum Sofia Vicoveanca sau chiar şi urechi de iepuraş, învăţătoarea Florentina Golea, de la Şcoala Gimnazială "Dimitrie Sturdza" din Tecuci, le intră elevilor în suflet şi în minte, prin ecranul tabletei sau laptopului, învăţându-i cu umor chiar şi lecţii mai greu de digerat.

Doamna învăţătoare şi-a obişnuit copiii la şcoală să o vadă ca un personaj de poveste, o zână care se transformă în orice îi poate ajuta să facă din şcoală un loc drag şi primitor, unde informaţiile sunt asimilate cu seriozitate, dar prin joc şi distracţie. Cum şcoala online nu a mai permis acest lucru şi cum copiilor li se făcuse dor de firea cea ghiduşă a doamnei lor învăţătoare, Florentina Golea a înregistrat nişte filmuleţe pe care le-a folosit la orele virtuale şi apoi le-a postat cu generozitate pe canalul său de Youtube, punându-le la dispoziţia tuturor învăţătorilor din ţară care au nevoie de materiale digitale.

Reacţiile n-au întîrziat să apară. De la părinţi, de la copiii bucuroşi să-şi revadă Doamna în lumina de la şcoală, dar şi de la cadre didactice şi elevi din alte judeţe. 

Cu puţin sclipici de poveste, cu mult umor, dar mai ales cu multă dragoste pentru copii, filmuleţele îi ajută să "înghită" noţiuni mai grele pentru clasa a II-a. De exemplu, costumată în ciobanul Ghiţă, cu mustaţă, căciulă de blană şi cojoc, dar şi cu vorbă domoală, moldovenească, Doamna i-a învăţat de n-au să uite niciodată cum stă treaba cu fracţiile. De ce el, ciobanul care stă pe deal, deasupra liniuţei de fracţie, este un numărător, pentru că numără toată ziua oile. Antonica, fata cu părul roz, i-a învăţat despre antonime, iar Ion cel morocănos sau ursuz sau încăpăţînat, care pare că se ceartă tot timpul cu un personaj gen mama lui Creangă, spunea, de fapt aceleaşi lucruri, dar folosea sinonime. Duhul din lampă, Pinochio şi Geppeto, Iepurica, Sid şi veveriţa din Ice Age, dar şi Nea Cratimă au fost tot atâtea personaje care au venit cu câte o lecţie veselă şi memorabilă despre cum se scriu ortogramele. Motanul, dar şi fiul Florentinei Golea ajută la realizarea şi înregistrarea scenetelor, pentru că învăţătoarele dedicate nu uită de meserie nici acasă. 

Teleşcoala Superelevilor poate fi găsită cu uşurinţă şi pe pagina de Facebook, dar şi pe canalul de youtube Florentina Marieta Golea.

Aceasta povesteşte că, la primele lecţii online, a folosit materiale de la teleşcoala de pe TVR, dar copiii s-au plictisit, aşa că s-a gândit să revină la vremurile de altădată când se costuma pentru copii, pentru a le menţine sufletele minţile şi atenţia trează: "Om mare dacă eşti şi te duci şi asculţi un curs monoton, normal că îţi fuge gândul în altă parte. Ce să mai vorbeşti de cei mici? Nu am ales această metodă, pe care o aplic de ani şi la clasă, pentru a arăta eu că sunt mai cu moţ. Doar îmi ating obiectivele. Fără a neglija informaţia, o îmbrac atractiv pentru elevi. Nu numai că nu se plictisesc să înveţe prin asemenea situaţii inedite, dar nu se mai satură, stau atenţi şi vor să lucrăm cât mai mult. Orele mele nu au timpi morţi în care trebuie să trag de copii pentru a fi atenţi la ceea ce le spun. Am nişte copii care zbârnâie de deştepţi, sunt dezinvolţi, văzându-mă pe mine aşa, au drag de şcoală, le place să citească", povesteşte Florentina Golea.

Are zeci de pălării şi costume şi acasă şi la şcoală, aproape că nu mai încap. Le-a achiziţionat de peste tot şi pentru fiecare a scornit cu dragoste câte o poveste care să aducă lumina cunoaşterii pentru elevii săi. 

Copiii Florentinei Golea sunt fericiţi la şcoală: "Când am făcut lecţii la cunoştinţe despre mediu, le-am adus o găină vie în clasă şi le-am dat să mănânce câte un ou de ţară, la văcuţă, m-am costumat precum animalul şi le-am adus lapte cald, nici nu a trebuit să insist prea mult să reţină informaţiile care au fost asimilate instant şi cu plăcere. Am primit şi critici, sunt încă şi cadre didactice care plesnesc de seriozitate şi mi-au scris în comentarii că mă prostesc prea mult sau că unde e demnitatea cadrului didactic atunci când mă îmbrac în văcuţă. Dar vorba unei prietene de-a mele care i-a răspuns profesoarei celei demne: mai bine vine copilul acasă şi povesteşte că doamna, îmbrăcată în văcuţă, i-a dat să bea lapte cald, decât să spună "Vaca aia de învăţătoare, iar mi-a dat o mulţime de teme şi eu n-am înţeles de la şcoală cum să le fac!" Sunt lucruri pe care dacă le faci cu mult suflet şi cu interes, copiii le simt. Aşa poţi să-i înveţi multe lucruri fără să le pese că depun efort", vorbeşte învăţătoarea de la Şcoala "Dimitrie Sturdza" despre "reţeta" ei.

Citit 4046 ori Ultima modificare Vineri, 08 Mai 2020 00:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.