Campionii gimnaziştilor (V). A luat 10 la Evaluare, deşi a fost singur acasă

Campionii gimnaziştilor (V). A luat 10 la Evaluare, deşi a fost singur acasă
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

"Viaţa liberă" continuă să-i caute şi să-i prezinte pe cei care au avut tăria să se descurce foarte bine la primul examen din viaţa lor. Indiferent dacă au făcut meditaţii sau nu (şi cei care au luat note mai mici au făcut), ei au arătat că au calităţile necesare pentru a atinge nota perfectă, lucru care presupune în primul rând învăţare constantă în toţi cei patru ani de gimnaziu, ceea ce nu este puţin lucru.

Rareş Dan Borcea este absolvent al gimnaziului de la Colegiul Naţional "Mihail Kogălniceanu", fiind singurul de la această instituţie care a obţinut media perfectă la Evaluare Naţională. În ciuda vârstei destul de fragede, are deja în spate o poveste incredibilă de viaţă, care vorbeşte despre perseverenţă, voinţă şi conştiinciozitate.

"Chiar cu o lună înainte să încep clasa a VIII-a, tatăl meu a aflat că trebuie să se mute la Bucureşti cu tot departamentul de la serviciu. Mama mea este plecată în Germania din 2014. Ar fi trebuit să mă mut şi eu cu şcoala, dar am ales să-mi termin gimnaziul alături de colegii şi profesorii mei", povesteşte Rareş, fără aerul că a făcut ceva special.

Faptul că, practic, a fost nevoit să-şi poarte cam singur de grijă, nu l-a împiedicat să înveţe pe rupte.

"Chiar dacă au fost departe, părinţii mei m-au ajutat foarte mult. Am stat cu ei ore în şir la telefon, ca să mă asculte la textele argumentative. Am muncit foarte mult. La un moment dat, tot le solicitam profesorilor de la clasă teste de pregătire şi nu mai aveau ce să-mi dea. Le făcusem pe toate. Şi cele de antrenament de pe site-ul ministeului, şi culegerile. Deşi am muncit şi e o notă pe măsura muncii mele, nu mă aşteptam să iau chiar 10. Am o relaţie foarte bună cu disciplinele exacte, dar la Limba română, unde ştiu că intervine subiectivismul, nu mă aşteptam să iau notă maximă", ne povesteşte Rareş, la telefon, din Germania, acolo unde petrece o binemeritată vacanţă alături de mama sa.

Facultatea o va face în Germania, iar peste ani se vede lucrând în cercetare în domeniul Informaticii.

"Mi-ar fi plăcut să pot spune şi eu că rămân în România pentru a contribui alături de alţi tineri la schimbarea lucrurilor pe aici, dar am visat mereu să fac facultatea în Germania pentru a fi alături de mama şi a recupera timpul pe care nu l-am putut avea alături de ea. Mama e plecată acolo din 2014", vine simplă şi emoţionantă explicaţia.

În primii ani de școală s-a decis greu dacă va alege o carieră de sportiv de performanță sau se va dedica sută la sută performanței școlare. A dansat de la vârsta de patru ani (la clubul Fantezia), fiind vicecampion al României la secţiunea latino şi semifinalist la German Open Championship (echivalentul Campionatului European pentru categoria de vârstă) în 2014. A renunțat la dans în 2015 și a făcut parte din familia baschetului gălățean Phoenix până în 2018, când a decis că vrea să dedice mai mult timp școlii. Acum e pasionat de GeoCaching, fiind unul dintre membrii activi ai acestei comunități din România, anul trecut reuşind să urce Vf. Moldoveanu.

"Geocaching este un joc bazat pe poziționare GPS și constă în găsirea unor cutii cu "comori" numite geocache-uri (sau cache-uri), care sunt ascunse la anumite coordonate geografice. Totul este înregistrat pe site-ul geocaching.com unde pot fi văzute coordonatele cutiilor (cache-urilor) ascunse în toată lumea. Un cache obișnuit este de fapt o cutie mică, închisă ermetic ce conține obligatoriu un carnețel sau o coală de hârtie. Am făcut geocaching şi în România, alături de tatăl meu, alături de care am mers în drumeţii montane şi practic şi acum în Germania, dar la nivel urban", explică Rareş câte ceva despre noua sa pasiune.

Citit 6462 ori Ultima modificare Duminică, 02 August 2020 12:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.