Directorii nu ştiu cum va începe anul şcolar la Galaţi

Directorii nu ştiu cum va începe anul şcolar la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Directorii şcolilor gălăţene trec poate prin cea mai dificilă perioadă a mandatului lor. Deşi mai au mai puţin de o lună până când va începe noul an şcolar, sub semnul pandemiei, aceştia nu au aflat cum ar trebui să pregătească unităţile pe care le conduc pentru a trece cu bine acest hop.

Ocupaţi cu vacanţele sau cu campaniile electorale, reprezentanţii din Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii nu au trimis nici acum normele de care ar trebui să se ţină cont în organizarea cursurilor. În lipsa acestora, directorii de şcoli stau şi-şi bat capul cu scenarii peste scenarii, astfel încât procedurile venite prea târziu să nu-i ia totuşi prin surprindere.

"Suntem total în ceaţă. Nu avem spaţii suficiente pentru a putea împărţi fiecare colectiv în două grupe. Nu avem profesori suficienţi pentru a face acest lucru. Şi dacă se va opta pentru cursuri hibrid, adică jumătate dintre copii în clase, jumătate acasă, nu ştim dacă reţeaua de internet va susţine peste 20 de lecţii desfăşurate simultan. Cel mai mult ne deranjează însă, că nu ştim ce norme va trebui să respectăm, ca să putem să ne facem planuri concrete", ne spune o directoare de gimnaziu.

Alţi directori s-au arătat sceptici inclusiv în privinţa fondurilor promise de Primărie pentru toate dotările de care ar avea nevoie, de la dezinfectanţi la aparatură tehnică.

"E drept că s-a făcut şedinţă cu primarul şi toţi directorii şi am fost întrebaţi ce ne trebuie. Însă, de la o listă de necesităţi şi până la dotarea unităţilor de învăţământ e cale lungă. Trebuie să aşteptăm rectificarea, trebuie să vedem e vom putea primi din ceea ce am cerut şi, mai ales, trebuie să vedem când vom primi. Dacă nu, va trebui să improvizăm cu ceea ce avem", e de părere un director de liceu.

De la Inspectoratul Şcolar Judeţean, inspectoarea generală Mioara Enache, căreia i-a şi expirat mandatul, ne-a explicat că nu au primit niciun rând oficial din partea Ministerului Educaţiei despre modul în care va începe anul şcolar.

Primăria recunoaşte, că deşi a făcut o listă de necesităţi, nu are banii necesari, dar nici nu ştie ce vor stabili cele două ministere pentru a putea fi pregătiţi din timp. Dar susţine că va asigura toate cele neceare, deşi o dată a rectificării nu se cunoaşte şi nici nu se ştie în ce timp record se vor derula achiziţiile pentru cele peste 60 de unităţi de învăţământ din municipiu.

"Primăria municipiului Galați va asigura suma de 3.135.000 de lei pentru dotarea unităților de învățământ, în contextul pandemiei. Este nevoie însă de o rectificare bugetară în acest sens, lucru care se va întâmpla în perioada imediat următoare. Banii vor fi destinați pentru asigurarea de laptopuri, camere web și conexiune la internet în fiecare clasă, dar și pentru dezinfectanți și măști. Ne dorim să asigurăm desfășurarea cursurilor în condiții de siguranță, prioritare fiind protejarea sănătății copiilor și asigurarea unor măsuri igienico-sanitare conform normelor sanitare în vigoare. Astfel, vom fi pregătiți și vom face tot ce este necesar, în funcție de ceea ce se stabilește la nivelul Ministerul Educației. Reprezentanții unităților de învățământ au mai solicitat, pe lângă dezinfectanți și măști, și tablete în vederea accesul elevilor la învățământul on-line, care ar putea fi achiziționate dacă va fi cazul, la fel, în funcție de ceea ce se va stabili la Ministerul Educației", este răspunsul primit de la Biroul de presă al Primăriei.

Prin comparaţie, la Cluj, primarul Emil Boc s-a lăudat încă de la începutul acestei luni că nu a aşteptat să-i dea Guvernul bani, că a alocat trei milioane de euro pentru ca şcolile să poată începe cursurile în bune condiţii şi că va demite directorii care nu s-au pregătit cum trebuie, pentru că fondurile au fost alocate din timp.

Citit 3234 ori Ultima modificare Luni, 07 Septembrie 2020 18:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.