Școala de stat sau școala privată?

Școala de stat sau școala privată?
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Cei mai mulţi dintre elevii care termină liceele private ajung la universităţi din afară. Pe de altă parte, mai puţin de 10% din cei care au învăţat în sistemul de stat pleacă să studieze în străinătate.

 

Indiferent dacă costurile sunt de 12.000 de euro sau 3.000 de lei pe un an de şcolarizare, tot elevul este cel care trebuie să muncească pentru un rezultat bun. Cum banul nu-ţi aduce fericirea, nu-ţi aduce nici locul la o facultate renumită.

 

Daria a fost norocoasă. Părinţii ei şi-au permis să investească bani în educaţie. A avut parte de profesori bine pregătiţi şi facilităţi precum spaţii de recreere, mâncare sănătoasă şi siguranţă.

 

În schimb, Anca spune că probabil că nu s-ar fi integrat printre copiii cu părinţi bogaţi. A avut şi ea norocul ei, pentru că a terminat unul dintre cele mai bune licee de stat din Bucureşti. Ambele au ajuns la universităţi de top din Marea Britanie şi îţi oferă o concluzie comună – ca să reuşeşti, trebuie să munceşti şi să îţi doreşti acest lucru.

 

La stat, încă te mai chinui cu materii bazate pe teorie. Învăţământul bazat pe curricula britanică îţi oferă ceva mai interesant. De exemplu, poţi să înveţi Global Perspectives, o combinaţie între jurnalism, istorie şi situaţia actuală a lumii.

 

DARIA, admisă la University College London (de la International School of Bucharest): Pentru a obţine notă mare, pentru a face performanţă, totul contează: lucrările, cum îţi împarţi timpul, cum înveţi, cât înveţi. Dacă îţi permiţi financiar, merită. Şi copilul trebuie să fie într-un anume fel, să vrea să reuşească, să aibe puterea să îşi lase deoparte prietenii sau să fie dispus să stea în unele zile acasă, ţinând cont că prietenii ieşeau, se distrau.

 

ANCA, studentă la University of Cambridge (de la Colegiul Naţional Sfântul Sava): Am avut profesori care au înţeles că şi noi suntem într-o perioadă de căutare şi care ne-au propus proiecte la care să mergem, ne-au propus să mergem la conferinţe, ne-au propus alte cărţi pe care să le citim. Trebuie să îţi dai seama - eu vreau să fiu o persoană de succes, vreau să fac ceva bine şi începi să investeşti timp în chestia asta. La sfârşitul liceului, toată lumea îşi dă seama că depinde foarte mult de efortul personal şi decizia personală dacă vrei să munceşti sau nu pentru asta.

Citit 2051 ori Ultima modificare Luni, 24 August 2020 09:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.