Noul inspector general școlar, despre misiunea directorilor: ”E timpul pentru descentralizarea aşteptată în școli”

Noul inspector general școlar, despre misiunea directorilor: ”E timpul pentru descentralizarea aşteptată în școli”
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Noul inspector şcolar general, Onuţ Valeriu Atanasiu, susţine că va avea până cel târziu pe 25 august o situaţie de la fiecare director de la unităţile de învăţământ referitoare la ceea ce s-a stabilit pentru a începe anul şcolar în condiţii de pandemie. Mai mult decât atât, acesta susţine că intenţionează să verifice împreună cu echipa de inspectori şcolari dacă măsurile pe care și le-au propus managerii de şcoli se pot aplica şi respectă normele stabilite. 

Onuţ Valeriu Atanasiu consideră că, pentru unele şcoli, mai ales cele din mediul rural, unde colectivele de elevi sunt mici şi sunt spaţii suficiente, nu va fi o problemă respectarea normelor de distanţare socială. "Pentru mediul rural rămâne însă problema alocării fondurilor pentru dezinfectanţi şi măşti. Deşi la prima vedere par nişte costuri destul de mici, la sfârşitul lunii, când tragi linie, constaţi că nu e chiar aşa. Nu e uşor să asiguri câteva sute de măşti pe zi. Nu mai vorbim de câteva zeci de mii, cum e cazul în municipii. Trebuie văzut exact ce fonduri se alocă pentru toate aceste lucruri", susţine noul inspector general.

Acesta recunoaşte că la unităţile de învăţământ din oraşe va exista problema spaţiilor, dar consideră că directorii trebuie să vină cu propuneri în acest sens: "E timpul să fie pusă în practică descentralizarea atât de aşteptată. Vom vedea cum văd ei rezolvarea acestor probleme, le vom acorda sprijin să poată face aceste lucruri. Vedem şi ce aprobă Ministerul Educaţiei din lucrurile pe care le-au solicitat".

Onuţ Atanasiu mai recunoaşte că timpul este destul de scurt pentru pregătirea unor soluţii de tipul relocării elevilor în alte spaţii de învăţământ decât cele disponibile la şcolile supraaglomerate. "Ducem copiii în altă parte, dar spaţiile respective trebuie amenajate. Avem fonduri şi timpul necesar pentru reamenajarea lor? S-a mai pus problema cumpărării acelor clase modulare. S-au cerut peste 100 de astfel de module la şcolile din Galaţi. De unde fondurile necesare? Fiecare modul costă în jur de 6.500 de euro. Fără să mai vorbim de dotarea lor şi de racordarea la reţelele de utilităţi, lucruri care implică alte costuri. Nu cred că se pot găsi deodată nici fondurile nici timpul necesar pentru a le achiziţiona şi monta", mai spune inspectorul general. 

În lipsa timpului suficient de pregătire şi cu un mare semn de întrebare vizavi de fondurile care le vor fi alocate, rămâne de văzut ce magii vor fi în stare să facă directorii pentru ca şcoala să înceapă în condiţii de siguranţă pentru elevi.

Citit 4492 ori Ultima modificare Joi, 20 August 2020 18:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.