UPDATE Copii retraşi de la şcoală, ca să nu poarte mască. Iniţiativă stranie a unor părinţi
Foto: Anca Spânu

UPDATE Copii retraşi de la şcoală, ca să nu poarte mască. Iniţiativă stranie a unor părinţi
Evaluaţi acest articol
(38 voturi)

UPDATE, 22 octombrie 2020. Părinţii au renunţat la ideea de a-şi retrage copiii de la şcoală. Cei doi fraţi vor face cursuri online. În urma discuţiilor purtate cu inspectorul general Onuţ Atanasiu, tatăl copiilor retraşi de la Şcoala nr. 25 pe motiv că li se impunea să poarte mască a decis că aceştia vor continua studiile exclusiv online. Prin urmare, celor doi fraţi, unul în clasa a III-a şi celălalt în clasa a V-a, li se va permite să-şi continue studiile de acasă. 

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean nu va mai depune plângere penală împotriva părinţilor care ar fi îngrădit dreptul la educaţie a celor doi copii prin decizia de a-i retrage de la cursuri.


(21 octombrie 2020) Părinţii unor copii de la Şcoala Nr. 25 şi-au retras copiii de la cursuri, un elev în clasa a III-a şi unul în clasa a V-a, pe motiv că nu vor ca aceştia să poarte mască. Inspectorul general, Onuţ Atanasiu, susţine că le va face plângere penală pentru îngrădirea dreptului la educaţie al propriilor fii.

"Subsemnaţii..., în calitate de părinţi ai elevilor...., înscrişi în clasa a V-a şi a III-a la Şcoala 25 Galaţi, vă solicităm să luaţi act de de retragerea copiilor noştri de la cursurile şcolare ale anului 2020-2021, urmând să-i înscriem pentru continuarea studiilor în anul şcolar 2021-2022. Vă aducem la cunoştinţă că hotărârea de a ne retrage copiii de la şcoală am luat-o având în vedere situaţia actuală din ţara noastră, precum şi faptul că sunt impuse restricţii şi sunt limitate şi încălcate drepturile copiilor la sănătate, la liberă mişcare. Noi, în calitate de părinţi, v-am adus la cunoştinţă faptul că nu suntem de acord cu măsurile impuse în şcoală, că nu suntem de acord cu limitarea şi încălcarea drepturilor copiilor noştri şi nu numai. Noi, în calitate de părinţi, apreciem că prin impunerea restricţiilor şi prin limitarea şi încălcarea drepturilor copiilor se aduce o atingere gravă dezvoltării normale, din punct de vedere psihic, emoţional şi fizic. Atâta timp cât conducerea şcolii şi nu numai nu au reuşit să găsească cele mai bune soluţii în vederea continuării procesului de învăţare, ne-am văzut nevoiţi să procedăm la retragerea copiilor de la cursurile şcolare aferente anului şcolar 2020-2021", sună solicitarea pe care a primit-o, cu stupoare, conducerea Şcolii Nr. 25.

Directoarea-adjunctă, Elena Năstase, ne relatează în legătură cu acest caz: "Încă din primele zile de şcoală, ne-am trezit cu mama acestor copii, care a venit să inspecteze condiţiile în care se va învăţa. Nu purta mască şi şi-a permis să-mi spună şi mie să nu mai port. M-a informat că-şi va trimite copiii la şcoală fără mască. Într-adevăr, cei doi au venit fără mască, dar profesorii le-au solicitat să poarte câte una. De a doua zi nu au mai venit la şcoală, deşi noi le-am oferit şi alternativa să înveţe online, pe care au refuzat-o. Pentru că se acumulaseră multe absenţe, le-am trimis notificare prin care i-am anunţat pe părinţi acest lucru. Au venit întâi cu o dovadă medicală, apoi pe 20 octombrie am primit această înştiinţare că-şi retrag copiii de la şcoală, lucru pe care l-am adus la cunoştinţa conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean", spune Elena Năstase.

Inspectorul general susţine că a discutat telefonic cu tatăl celor doi fraţi şi că i-a adus la cunoştinţă că este nevoit să depună plângere penală împotriva lui: "A rămas să ne întâlnim pentru a discuta situaţia. I-am spus că-i fac plângere. Conform Codului penal, restricţionarea dreptului la educaţie a unor copii se pedepseşte cu închisoare între trei lui şi un an sau cu amendă, în funcţie de gravitatea cazului. Lupta lui împotriva măştilor e treaba lui, dar eu, ca inspector şcolar general care am fost sesizat de situaţie, trebuie să iau măsuri", declară Onuţ Atanasiu.

Acesta susţine că au fost şi alţi părinţi care au depus la începutul anului şcolar la secretariate câte o notificare în care spun că sunt împotriva purtării măştilor: "S-au depus vreo 50 de astfel de scrisori, toate formulate la fel, schimbate doar datele personale. Le-am răspuns că sunt reguli pe care trebuie să le respecte şi s-au conformat. Nu am avut alte situaţii de genul celei de la Şcoala Nr. 25", mai spune şeful învăţământului gălăţean.

Citit 10966 ori Ultima modificare Sâmbătă, 24 Octombrie 2020 01:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.