OFICIAL: Competenţele la Bacalaureat se echivalează. Vezi cum se acordă calificativele

OFICIAL: Competenţele la Bacalaureat se echivalează. Vezi cum se acordă calificativele
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Elevii de clasa a XII-a nu vor susține anul acesta la Bacalaureat probele de competențe digitale, de comunicare și cele lingvistice, iar modul în care se vor face echivalările sau recunoașterile acestor probe de examen a fost publicat joi, 27 mai, în Monitorul Oficial.

Metodologia de echivalare și recunoaștere a nivelurilor de competență, ce folosește un model similar cu cel de anul trecut, vizează echivalarea probelor de evaluare a competențelor digitale și a celor de comunicare orală în limba română și în limba maternă, precum și într-o limbă de circulație internațională.

Pentru competențele digitale

“Nivelul de competență digitală din cadrul probei D la examenul național de bacalaureat 2021 se stabilește calculând un punctaj de la 5 la 10 pe baza mediei aritmetice, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute de candidat la disciplina Tehnologia informației și a comunicațiilor în clasele a IX-a, respectiv a X-a”, se arată în metodologie. 

Nivelul de competență digitală se acordă conform următoarei grile: nivelul „utilizator începător” pentru media cuprinsă între 5 și 5,99; nivelul „utilizator de nivel mediu” pentru media cuprinsă între 6 și 6,99; nivelul „utilizator avansat” pentru media cuprinsă între 7 și 8,49; nivelul „utilizator experimentat” pentru media cuprinsă între 8,50 și 10.

Candidații care au promovat examene cu recunoaștere europeană pentru certificarea competențelor digitale au dreptul la recunoașterea și echivalarea rezultatelor obținute.

Pentru competențele de comunicare orală în limba română 

Nivelul de competență lingvistică de comunicare orală în limba română se stabilește în urma echivalării cu media aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute de candidat pe parcursul învățământului liceal, la disciplina Limba și literatura română. Nivelurile de competență lingvistică de comunicare orală în limba română: nivelul „utilizator mediu” pentru media cuprinsă între 5 și 6,99; nivelul „utilizator avansat” pentru media cuprinsă între 7 și 8,49; nivelul „utilizator experimentat” pentru media cuprinsă între 8,50 și 10.

Pentru competențele lingvistice în limbi de circulație internațională

Nivelul de competență lingvistică într-o limbă de circulație internațională se stabilește prin echivalarea nivelului de competență lingvistică cu media aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute de candidat pe parcursul învățământului liceal, la limba modernă de circulație internațională aleasă pentru susținerea probei. Nivelul unic de competență se acordă conform următoarei grile: calificativul A1 pentru media cuprinsă între 5 și 5,99; calificativul A2 pentru media cuprinsă între 6 și 6,99; calificativul B1 pentru media cuprinsă între 7 și 8,49; calificativul B2 pentru media cuprinsă între 8,5 și 10.

De asemenea, candidaţii care au obţinut certificate internaţionale îşi pot echivala, pe baza acestora, calificativul acordat la Bacalaureat.

Citit 1348 ori Ultima modificare Vineri, 28 Mai 2021 12:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.