După cinci ani de la o performanţă asemănătoare. Elev gălăţean, în lotul lărgit pentru Internaţionala de Chimie

După cinci ani de la o performanţă asemănătoare. Elev gălăţean, în lotul lărgit pentru Internaţionala de Chimie
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

După cinci ani de la ultima performanţă internaţională obţinută de un elev gălăţean la Olimpiada de Chimie, realizată de Robert Râclea, la ediţia din 2021 avem un nou performer. Este vorba de Vlad Ştefănuţ Radu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri", la clasa profesoarei Ruxandra Şerban.

După un an de pauză din cauza pandemiei, Olimpiada Naţională de Chimie s-a desfăşurat în luna aprilie, la organizarea ei participând un număr foarte mare de profesori din învăţământul preuniversitar şi universitar, cu implicarea directa a Universităţii Bucureşti şi a Universităţii de Vest din Timişoara. Compeţitia a avut loc în trei etape, cu dublă supraveghere video. Concurenţii au fost strict monitorizati pe grupuri de doi profesori, fiecare având instalat programul Safe Exam Browser, care odată activat nu permite accesarea altor programe, ci doar subiectul concursului.

Deşi subiectele au fost cu grad înalt de dificultate, Vlad Ştefănuţ Radu s-a clasat pe locul al patrulea, obţinând Medalia de argint. "Punctajul obţinut de Vlad i-a permis să participe la baraj, care a durat cinci ore. În urma acestei probe, el a fost selectat în lotul lărgit al României, din care mai fac parte 12 elevi, printre care şi cei care sunt deja olimpici internaţionali Urmează o perioadă de pregătire şi un nou baraj, în urma căruia vor fi selectaţi numai patru elevi, care vor reprezenta ţara la Olimpiada Internaţională de Chimie, organizată anul acesta în Japonia. Abia acum încep marile emoţii pentru Vlad", ne povesteşte profesoara sa, Ruxandra Şerban.

Pe lângă argintul câştigat de Vlad Radu, alţi doi elevi de la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri" au adus Galaţiului Medalii de bronz: Carmen-Mihaela Țimpău (clasa profesoarei Lidia-Liliana Mînză) şi Andreea Iamandei (clasa profesoarei Ruxandra Şerban).

Acestea nu sunt singurele distincţii câştigate de CNVA la concursurile de Chimie.

La "Science On" organizat online, cu supraveghere video, de peste 100 de studenţi, masteranzi, foşti olimpici naţionali şi internaţionali, tot cu subiecte cu grad de dificultate foarte mare, Vlad Radu a ocupat poziţia a patra, după etapa finală de baraj.

De asemenea, la Concursul "Chimia - artă şi ştiinţă", organizat de Facultatea de Ştiinţa Materialelor şi Chimie Aplicată din Bucureşti, elevul Bogdan Surdu a obţinut Premiul I, iar Ioana Roman, Premiul al-III-lea, ambii fiind abia în clasa a IX-a, în condiţiile în care au participat elevi din toţi anii de studii din toată ţara.

Citit 6167 ori Ultima modificare Joi, 03 Iunie 2021 00:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.