La zece ani distanţă de la o performanţă similară, două gălăţence în lotul lărgit pentru Internaţionala de Fizică

La zece ani distanţă de la o performanţă similară, două gălăţence în lotul lărgit pentru Internaţionala de Fizică
În imagine, Daria Hărăbor şi Cristiana Murgoci
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Două gălăţence, Teodora Daria Hărăbor, de la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri", şi Cristiana Andreea Murgoci (actualmente elevă la Bucureşti) s-au calificat anul acesta în lotul lărgit pentru faza internaţională a Olimpiadei de Fizică.

Dacă se va califica în lotul restrâns, Daria Hărăbor nu ar fi la prima experienţă în care reprezintă România la nivel internaţional. Deşi este prima dată când se califică la Fizică în lotul lărgit, eleva de la CNVA deţine deja trei medalii internaţionale la Astronomie şi astrofizică. Are două medalii de aur,  una la cea de-a XXIV-a ediție a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie, care s-a desfăşurat în 2019 la Piatra Neamţ şi una la aceeaşi competiţie care a avut loc în 2018 în Sri Lanka. Totodată, în august 2019, a câştigat şi medalia de bronz la Olimpiada Internaţională de Astrofizică, ediţia a XIII-a, desfăşurată în Ungaria. Ea ar fi obţinut cu siguranţă distincţii şi medalii şi anul trecut, dacă, din cauza pandemiei, concursurile nu ar fi fost anulate. Ea se numără, de altfel, printre semnatarii unei petiţii adresate ministrului Educaţiei de anul trecut prin care solicita reluarea concursurilor şcolare.

"Pentru mine, colegii şi prietenii mei olimpici din alte judeţe, aceste competiţii sunt importante pentru că ne ţin în priză ca să devenim mai buni. Eu recunosc că nu aş fi lucrat chiar atât de mult, dacă nu ar fi fost olimpiadele. Olimpiadele sunt locul în care te afirmi, dar şi ţi se confirmă faptul că eşti pe drumul cel bun", spunea anul trecut olimpica gălăţeană.

Daria Harăbor spune că la pregătirea ei au contribuit profesoara de la clasă Daniela Domnișoru, profesoara din Brăila Nicoleta Becheanu și Radu Andrei, student la Harvard, fost olimpic internațional la Fizică.

Daria Hărăbor nu este singura gălăţeancă din lotul lărgit la Internaţionala de Fizică. Cristiana Andreea Murgoci, fostă elevă la CNVA, actualmente la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, se află şi ea printre primii calificaţi în lotul lărgit la această disciplină. 

Performanţa ambelor olimpice este cu atât mai lăudabilă cu cât, de aproape zece ani, de la Mihai Răcoreanu, niciun alt elev de la un liceu din Galaţi nu a reuşit să se mai califice la Fizică la nivel de Internaţională.

Citit 5785 ori Ultima modificare Duminică, 06 Iunie 2021 20:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.