Evaluaţi acest articol
(4 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Prima etapă a proiectului Erasmus+ "Siguranța online și offline în școala viitorului", derulat de Şcoala Gimnazială "Constantin Gh. Marinescu", s-a desfăşurat în perioada 16-23 aprilie, în oraşul Alcala de Henares, Spania. Au participat profesorii Gina Perju, Vasile Mădălina şi Vasile Mihai. Cursul furnizat de Institutul Cervantes a vizat în special stimularea creativității didactice, în contextul desfăşurării cursurilor on-line. Lucrul într-o echipă internaţională ne-a ajutat să aprofundăm cunosţinţele, îmbunătăţindu-ne în acelaşi timp abilitățile lingvistice şi de negociere. Dar dincolo de informaţii şi de instruire, a fost bucuria întâlnirii cu o mare civilizaţie, despre care aflasem din cărţi şi din filme. Scăldat în soare, Aeroportul International Barajas acoperă un spaţiu imens, dar bine organizat şi protejat de forțele de ordine. Aspectul sobru este totuși îndulcit de plantele ornamentale şi de sculpturile din sălile de aşteptare, dând uneori impresia că ai ajuns într-un muzeu sau într-o seră exotică. De fapt, protejarea naturii şi interesul pentru artă reprezintă preocupări majore în Spania.
În Alcala de Henares - oraşul unde s-a născut Miguel de Cervantes şi important centru universitar - am întâlnit aceeaşi atmosferă de permanentă sărbătoare - fiesta, cum spun spaniolii. Ca punct de reper pentru localnici şi turiști, în piaţa centrală, veghează statuia mândră şi delicată a marelui scriitor, omagiat în toată lumea. Dar eroul său, Don Quijote, şi-a depăşit creatorul şi cutreieră nestigherit prin conştiinţa umanităţii, oriunde idealurile nobile se află în pericol. Influenţa maură se vede în clădirile din cărămidă roşie, cu spaţiu interior în mijlocul căruia se află o fântână arteziană. Centrul oraşului păstrează intacte vestigiile trecutului, păstrându-le farmecul şi utilitatea. În zilele de sărbătoare, pe Calle Mayor, strada principală, proprietarii barurilor de tapas scot mesele şi îi invită pe trecători să ia loc, ca şi cum ar fi prieteni vechi. Deşi se consumă băuturi alcoolice, atmosfera este calmă, pătrunsă de o veselie difuză. Peste tot te întâmpină un curcubeu etnic şi lingvistic surprinzător la început, dar cu care te obisnuieşti destul de repede. Pentru noi, bariera lingvistică dispare destul de repede pentru că între cele două limbi atât de eufonice sunt multe similitudini; mai mult, cântecele lui Julio Iglesias şi telenovelele au pus oarecum bazele integrării în noua patrie. Gastronomia spaniolă e plină de culoare şi contraste. În pieţele din toate oraşele, fructele de mare, melcii și condimente exotice stau alături de nelipsitul "jamon", pulpa de porc maturată în sare. Vinul roşu local este nelipsit şi este considerat aliment de bază. Nu se poate spune că ai cunoscut o ţară cu o cultură atât de strălucitoare după ce ai petrecut o săptamână în calitate de participant la un curs de formare profesională. Poate fi cel mult o iniţiere. Rămâne însă bucuria de a călători şi de a studia liber în Europa, folosind un singur act de identitate, un singur card bancar şi o limbă de circulaţie internaţională.

Citit 1094 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro