La Limba română, aceleaşi subiecte ca la simulare

La Limba română, aceleaşi subiecte ca la simulare
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Doar 61 de candidaţi au absentat de la prima probă scrisă a Bacalaureatului 2021, cea la Limba şi literatura română, aflăm de la inspectoarea generală, Gina Brînzan. Dintre cei 2.993 de candidaţi înscrişi la această probă, au ajuns în sălile de examen doar 2.932. 

Subiectele au fost accesibile, dar şi cu zone de dificultate crescută, necesare ierarhizării candidaţilor, aşa cum e normal. 

Profesoara de Limba şi literatura română de la CNVA, Diana Cătălina Popa, ne-a spus că a devenit deja o tradiţie ca în subiectele date la examen să se regăsească cele primite de elevi la simulare. Aşa cum s-a întâmplat în trecut cu "Scrisoarea III", şi acum elevii au avut, atât la examen, cât şi la simulare "Moara cu noroc", de Ioan Slavici.

"Nu cred că a fost ceva intenţionat, având în vedere că subiectul a fost extras din mai multe variante, dar aşa s-a întâmplat şi, deşi nuvela este ceva accesibil, e posibil ca mulţi elevi să nu fi repetat cu seriozitate acest subiect, întricât nu se aşteptau să primească acelaşi lucru ca la simulare", a precizat profesoara de la CNVA. 

Aceasta susţine că şi la subiectul IA, au fost lucruri care necesitau atenţie sporită din partea candidaţilor: "Subiectul 2 de la IA, cel în care se cerea să menţioneze două dintre ocupaţiile tânărului Caragiale, s-ar putea să le fi ridicat probleme absolvenţilor, întrucât în text erau enumerate mai multe meserii pe care le-a avut dramaturgul de-a lungul timpului", precizează Diana Cătălina Popa.

Aceasta susţine că nici subiectul IB, nici subiectul al doilea, unde au avut de comentat o poezie de Ion Vinea, nu sunt chiar floare la ureche. Textul argumentativ solicita, de asemenea, capacitatea de concentrare a candidaţilor pe detalii, iar poezia lui Vinea nu este uşor de descifrat, chiar dacă au mai avut în testele de antrenament opere de acelaşi autor.

"Prin urmare, vor fi multe note de trecere, se va lua uşor 6,00 chiar şi 7,00, dar destul de greu note de la 9,5 în sus. Ceea ce este şi normal, deoarece nu ne dorim o inflaţie de valori, ci o ierarhizare corectă", spune profesoara de Limba şi literatura română.

Citit 1760 ori Ultima modificare Vineri, 02 Iulie 2021 00:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.