Elevii de la Arte, premiaţi la un festival de filme pentru liceeni (VIDEO)

Elevii de la Arte, premiaţi la un festival de filme pentru liceeni (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

O echipă formată din opt elevi ai Liceului de Arte "Dimitrie Cuclin" a câştigat nu mai puţin de patru premii la Festivalul de book-trailere Boovie, dedicat în exclusivitate adolescenţilor. "Cat at the Door" (aşa cum se numeşte trupa lor) a luat, anul acesta, Marele Premiu pentru scenariu, creaţia Patriciei Preda, Premiul al II-lea pentru trailerul realizat după cartea "De veghe în lanul de secară", dar şi alte două premii speciale. 

Boovie este un festival-concurs de trailere realizate după cărţi, iar scopul concursului constă în motivarea elevilor să citească în mod conștient, prin realizarea unor filmuleţe care să surprindă esența unor romane reprezentative pentru viața adolescentului din toate timpurile și din toate zonele lumii. Performanţa gălăţenillor este cu atât mai lăudabilă, dacă punem în balanţă faptul că bătălia pentru podium a fost acerbă, la concurs participând 190 de trupe de liceeni din toată ţara.

În afară de Patricia Preda (scenarista şi regizoarea trailerului), din echipă au făcut parte Crina Mănăilă (liderul trupei şi cea care a realizat montajul), Vlad Ciocoiu (care a realizat muzica şi care anul trecut a fost recompensat cu Marele Premiu pentru coloana sonoră) şi cei care au fost actori - Ioana Bulgaru, David Dobre, Cosmin Moglan, Maria Vasiliu şi Cristina Fotopol. O prietenie frumoasă între elevi de la clasele de Arte plastice şi cei de la Muzică.

La ediţia de anul trecut, prima la care au participat gălăţenii, în afară de Marele Premiu pentru coloana sonoră, liceenii de la Arte s-au clasat pe locul al treilea.

Scânteia de a participa la acest festival le-a fost aprinsă de profesorul Doru Căstăian. Însă acesta recunoaşte că, în afară de faptul că i-a înscris în concurs, nu a mai apucat să facă nimic, elevii săi descurcându-se foarte bine pe cont propriu.

Crina Mănăilă ne-a povestit că ediţia Boovie de anul acesta, care s-a desfăşurat în format fizic la Focşani (spre deosebire de cea din 2020, care a fost online), a reprezentat pentru ea o experienţă frumoasă: "M-a bucurat să văd că oamenii ne ştiau pentru prestaţia de anul trecut. Eram cea mai colorată trupă, doar venim de la Arte, şi toţi ne opreau să facem poze cu ei. Pe Vlad, care a luat anul trecut Marele Premiu pentru muzică, l-au lăudat foarte mult. Am legat prietenii frumoase. În special cu trupa din Timişoara, care a luat anul trecut locul I", ne-a declarat lidera echipei gălăţene.

Vlad Ciocoiu susţine că experienţa de anul acesta a fost pentru el total diferită faţă de cea din 2020. "A fost o provocare, un concept mult mai complex, întrucât am lucrat cu nişte oameni geniali şi a trebuit să ne armonizăm ideile, astfel încât lucrurile să iasă bine. Sunt mândru tare de ceea ce a ieşit. În plus, participând acolo, a fost minunat să ne vedem creaţia pe un ecran mare, în mijlocul Focşaniului. Am cunoscut minunata echipă care organizează de şase ani acest festival unic, menit nu numai să ne deschidă apetitul pentru lectură, ci să ne ajute să creştem şi pe alte laturi ale personalităţii noastre. Ideea a fost lansată de o doamnă profesoară de la Colegiul "Spiru Haret" din Focşani, Carmen Ion, căreia îi suntem recunoscători sute de liceeni. Ne-am bucurat să ne întâlnim faţă în faţă cu juriul, dar şi să participăm la workshopuri foarte interesante", spune Vlad Ciocoiu.

Patricia Preda, câştigătoarea Marelui Premiu pentru scenariu, spune modestă, că ea e cea care a conectat lucrurile şi că toţi colegii de echipă au venit cu idei valoroase: "Pornind de la ce şi-au imaginat ei, eu am încercat să creionez un proiect final, care n-ar fi prins contur fără ideile lor. Ca orice artist, fie el şi în devenire, sunt extrem de bucuroasă când mi se apreciază viziunea".

Citit 3269 ori Ultima modificare Sâmbătă, 25 Septembrie 2021 00:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.