"Bursele îi motivau să muncească mai mult"

"Bursele îi motivau să muncească mai mult"
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Ministerul a ridicat plafonul prea mult, când a decis să acorde bursele de merit numai de la media 9,50 în sus, cred unii directori de la unităţile de învăţământ gălăţene. Aceştia susţin că măsura este descurajantă mai ales pentru elevii de la liceele tehnologice, care cu greu ating acest prag, aşa cum descurajante sunt şi condiţiile de acordare a burselor de studiu.

"Cu noile condiţii, nu vom mai avea niciun elev bursier în liceu. Anul trecut am avut zece copii cu medii între 8,50 şi 9,15. Unii au tras foarte mult de ei ca să obţină aceste medii de peste 8,50. Era o ţintă pe care totuşi au putut-o atinge. De aici şi motivaţia de a munci mai mult. Acum, pentru că ştiu că nu vor ajunge la o medie generală de 9,50, se vor lăsa pe o ureche. Pentru liceele tehnologice ar fi trebuit să se stabilească un plafon mai mic, deoarece copiii de aici nu pot atinge performanţele celor de la unităţile de la filiera teoretică", ne-a declarat un cadru didactic aflat în comisia de acordare a burselor de la Liceul Tehnologic "Radu Negru". Acesta susţine că peste 85 la sută dintre elevii instituţiei sunt din mediul rural, iar bănuţii pe care-i primeau la bursă erau o motivaţie în plus să nu lipsească de la ore şi să înveţe mai mult. Familiile lor nu sunt nici înstărite, dar nici nu se încadrează la criteriile de acordare a burselor sociale. De exemplu, doar 18 dintre cei peste 100 de elevi înscrişi la liceu la "Radu Negru" se încadrează în cuantumul pentru programul "Bani de liceu".

Bursele de studiu, sufocate de prea multă birocraţie

"În plus, pentru obţinerea bursei de studiu este o birocraţie prea mare. Sunt 12-14 pagini de completat cu privire la veniturile familiei, anchetă socială. Sunt multe hârtii de obţinut, pe care unele familii n-au nici cum să le primească. Avem copii cu părinţii divorţaţi sau plecaţi la muncă în străinătate, care nu pot procura adeverinţe de venit", mai spune cadrul didactic respectiv.
Directoarea de la Colegiul Naţional "C. Negri", Andra Ionescu, susţine la rândul ei aceeaşi idee, că plafonul pentru bursa de merit a fost ridicat prea sus. "E drept că nu se poate da bursă pentru jumătate dintre elevii României. 8,50 era, într-adevăr, un plafon prea jos, dar 9,50 e acum prea sus. Era suficient să fie ridicat la 9,00. Sau, ca să păstrăm un echilibru, ar trebui scoasă condiţionarea de veniturile părinţilor pentru bursa de studiu", spune directoarea de la "C. Negri".
Şi foarte mulţi elevi de la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri" au rămas fără burse, în condiţiile în care aici doar unul, maximum doi au medii sub 8,50. "Peste 95 la sută dintre elevii noştri au medii peste 9,00. Asta nu înseamnă că notele se obţin uşor, deci ar fi meritat şi ei să fie stimulaţi. Totuşi, sunt mulţumit că s-a decis că cei care primesc premii la olimpiadele judeţene vor beneficia şi ei de bursă de merit, chiar dacă nu au medie peste 9,50 la şcoală. Ceea ce e un lucru foarte bun", a declarat directorul de la CNVA, Romeo Zamfir. 

"Bursele de merit să se dea pe... merit"

Singura care nu s-a arătat nemulţumită de tăierea burselor este directoarea de la Liceul Tehnologic din Corod, la care sunt afiliate şi şcolile din comună, profesoara Adriana Masgras. "Dacă tot vorbim de performanţă, mi se pare corect ca bursele de merit să se dea pe... merit. Pentru celelalte considerente, există aceste burse sociale, la care, e drept, elevii noştri, proveniţi în cea mai mare parte din familii fără venituri, au acces. Iar bursele sociale chiar sunt o soluţie mai bună pentru ei, pentru că se dau şi în perioada vacanţelor, nu numai în timpul anului şcolar, aşa cum se întâmplă cu cele de merit", a mai spus Adriana Masgras.

Citit 1339 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Ianuarie 2022 00:18

2 comentarii

 • postat de Consilier local
  Joi, 13 Ianuarie 2022 18:41
  5.13.211.***
  Doamna,, director de la Liceul Tehnologic din Corod "pe ce criterii a ajuns director?,ce notă a luat la examenul pentru postul ocupat? Întreb pentru un prieten..adevărul că e un liceu foarte cunoscut cu foarte multe rezultate notabile ..plin de profesioniști..( ultima parte a comentariului e un pamflet și trebuie să fie tratată ca atare)..
  1
  2
  Raportează
 • postat de ss
  Miercuri, 12 Ianuarie 2022 11:59
  5.13.202.***
  O pleiada de liceeni bursieri in conditiile in care marea majoritate sunt praf si pulbere cu atat mai mult cu cat in ultimii 2 ani scoala a fost mimata in Romania, media 9.50 chiar poate reduce semnificativ neavenitii care beneficieaza de burse iar cei cu 9.00 dintr-un liceu ca cel de la LVA au viitorul academic asigurat, nu au nevoie de burse, acolo in mod sigur acel 9.00 ii statueaza nivelul de elev eminent si institutiile academice prestigioase ii doresc in programele lor de studii.
  7
  8
  Raportează

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro