Cum e să fii elev în juriu, la Cannes-ul documentarelor

Cum e să fii elev în juriu, la Cannes-ul documentarelor
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Vlad Ciocoiu, elev la Liceul de Artă "Dimitrie Cuclin" din Galaţi, a câştigat, în urma unei selecţii riguroase (care a inclus şi cunoştinţe de limba engleză), dreptul de a face parte din juriul unuia dintre cele mai prestigioase festivaluri de film documentar. Este vorba de FIPADOC, care s-a desfăşurat la sfârşitul lunii ianuarie în oraşul Biarritz (Franţa), de unde tânărul nostru s-a întors cu o experienţă demnă de povestit.

Un oraş de poveste, tineri de la care a avut de învăţat, un regal de filme, selectate la ceea ce poate fi numit Cannes-ul documentarelor, dar şi bucuria responsabilităţii de a reprezenta România şi Galaţiul la un asemenea eveniment de anvergură sunt câteva dintre motivele care l-au determinat să-l considere lucrul cel mai frumos care i s-a întâmplat în ultimul timp.

"FIPADOC a fost, probabil, cea mai faină săptămână de o vreme încoace. Alături de alți şase tineri incredibili (Alix Andries din Luxemburg, Fabio Guazzetti din Italia, Lucas Cabrol din Franța, Luca Engelhardt din Germania, Katrina Sietina din Olanda și Lize Cuveele din Belgia), am format Juriul Tinerilor Europeni, pe care festivalul l-a adunat din toate colțurile Europei pentru a alege un film câștigător din categoria "Histoires d’Europe" (documentare pe tematici politice și sociale europene). Am avut una dintre cele mai sănătoase experiențe colaborative de până acum și a fost superfain că am putut face schimburi culturale între noi în fiecare moment. Filmele selecționate, ce m-au făcut să îmi redefinesc ce este un documentar, ne-au adus mai aproape de multe culturi, ca și cum am fi călătorit în toată Europa, rămânând doar în Biarritz, un oraș parcă rupt din cărțile poștale. Vorbind de Biarritz, orașul mi-a rămas în suflet pentru cadrul unic pe care l-a oferit evenimentului și faptul că m-am aflat acolo fizic a fost o reîmprospătare de care aveam neapărată nevoie pentru imaginile care mi se perindă zilnic în fața ochilor. Pe lângă vreo câteva zile de lucru intense, am putut să pătrund puțin și în cultura locală, având experiențe de neuitat atât în cadrul, cât și în afara festivalului propriu-zis", povesteşte Vlad, cu însufleţire.

În foto, Vlad Ciocoiu

Acesta spune că a fi parte din juriu a fost atât o experiență nouă, cât și un moment plin de provocări. Documentarele vizionate au fost diverse ca problematică, provocarea cea mai mare fiind, la final, încercarea de a le compara, pentru a putea stabili o ierarhie. Erau foarte diverse, putând fi încadrate în categorii separate (unele având diferențe foarte mari între ele). Însă tinerii au primit sprijin specializat, pentru a se putea descurca cu jurizatul. "Am avut parte de experiența unui mentor, Clovis Casali, jurnalist din partea France 24, care ne-a ghidat ideile pentru a identifica noi criterii de comparație și sunt foarte recunoscător pentru colaborarea deschisă pe care am avut-o cu toții. Astfel simt că am putut să mă dezvolt pe mai multe planuri, depășind provocările funcției, totul într-un cadru în care fiecare dintre noi s-a simțit susținut și acceptat.

Dintre toate documentarele categoriei, a trebuit să desemnăm doar un singur câștigător, iar acela a fost "A Parked Life", regizat de Peter Triest. L-am ales pentru abordarea unui subiect destul de neexplorat în media (povestea șoferilor de camioane, care circulă zilnic pe autostrăzile Europei și pun, de fapt, societatea consumeristă în mișcare) și aducerea acestuia la nivelul de artă", a mai precizat tânărul jurat de la FIPADOC.

Mai multe despre filmul premiat de tineri, Vlad a scris într-un articol publicat pe site-ul său, vlad-ciocoiu.com, în care vorbeşte atât despre "A Parked Life", cât și despre alte câteva documentare care i-au ajuns aproape de suflet. "Aș vrea să văd cinematografia europeană promovată mai mult în mainstream și mai ales în rândul tinerilor. Sunt poveşti unice, care merită împărtăşite", concluzionează elevul de la Liceul de Artă.

Citit 1780 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Februarie 2022 01:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.