Îngheţată care tratează tusea, descoperită la Universitate

Îngheţată care tratează tusea, descoperită la Universitate
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Izabela Anghel este studentă la un master de nutriţie în cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor de la Universitatea "Dunărtea de Jos" şi şi-a propus ca pentru lucrarea de dizertaţie să realizeze un produs nou şi inovator. Împreună cu profesorii săi, Petru Alexe şi Cristian Dima, a realizat o îngheţată mai puţin obişnuită. Pe lângă faptul că e sută la sută naturală, are şi proprietăţi curative, acţionând acolo unde nimeni nu s-ar aştepta de la o îngheţată: calmează durerile în gât şi tusea.

"Am ales să fac o îngheţată, deoarece s-a lucrat foarte puţin pentru obţinerea unui astfel de produs care să aibă şi beneficii pentru organism. Este un produs sută la sută natural, preparat cu lapte, pulbere integrală de afine şi ulei încapsulat de trandafiri. Nu are aditivi şi nici foarte mult zahăr. Are o culoare intensă de la afine, iar pentru aromă am ales ceva mai puţin obişnuit. Am căutat în lume şi nu am găsit decât două îngheţate produse la nivel industrial cu aromă de trandafir. Poate sunt produse artizanale, dar şi acestea sunt făcute cu apă de trandafiri, nu cu ulei încapsulat, în asta constând inovaţia noastră. Dincolo de faptul că afinele şi uleiul de trandafir sunt antioxidante şi antimicrobiene, mai există beneficii şi în ceea ce priveşte calmarea căilor respiratorii, a tusei, a astmului. Uleiul de trandafir este cunoscut ca fiind un calmant şi aducător de linişte şi stare de bine", explică Izabela Anghel.

Aceasta susţine că prin încapsularea esenţei de trandafiri s-a obţinut o aromă care durează mai mult şi îşi păstrează proprietăţile în timp, nefiind alterată în contact cu aerul, aşa cum se întâmplă cu aromele obişnuite. Aroma de trandafiri nu prea mai este în prezent folosită în industria alimentară, pentru că nu poate fi falsificată, nu poate fi produsă din altceva. De aceea produsele cu esenţă de trandafiri sunt scumpe, deci nerentabile. Se folosesc mai mult în farmacii, ne mai informează masteranda de la Universitatea "Dunărea de Jos".  

"Totuşi, noi am găsit o formulă prin care putem să o producem cu 6 lei cutia, în condiţiie în care o îngheţată fără lapte este 5 lei. E un preţ rezonabil pentru o gelaterie. Sperăm ca după ce o vom prezenta la sesiunea de comunicări ştiinţifice şi la un concurs gastronomic să primim oferte pentru producerea ei. Culmea e, că deja am primit ofertă de la un producător industrial, pentru care însă va trebui să adaptăm reţeta", a mai precizat Izabela Anghel.

Citit 1879 ori Ultima modificare Vineri, 13 Mai 2022 01:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.