Desfătare de gusturi şi arome în bucatele studenţilor gălăţeni

Desfătare de gusturi şi arome în bucatele studenţilor gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Adevărate opere de artă erau ieri bucatele aşezate pe farfurii de studenţii de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, participanţi la concursul profesional „Stagii de practică inovative în domenii de specializare inteligentă". Dacă mai şi citeai denumirile felurilor de mâncare şi constatai că e pentru prima şi, poate, pentru ultima oară când ai ocazia să guşti astfel de combinaţii noi, puteai să fii tu cel mai înfocat creştin, că uitai că-i vineri şi că-i post. 

"Butterfish în crustă de bacon şi fistic cu salsa de caju şi merişoare, cu sos de lime şi piure de ceapă cu cafea" - aşa suna eticheta de la unul dintre preparatele care a stârnit curiozitatea tuturor celor care au trecut pe la standul în care cu eleganţă de chefi, studenţii din Galaţi şi-au etalat produsele. Şi continua cam în aceeaşi notă: "Piept de raţă cu piure de ţelină şi sos de caise", Papanaşi cu creveţi şi ou şi sos de soia", "Pizza trei anotimpuri" (produsul care s-a terminat din prima!), "Coastă de porc cu sparanghel şi gutui în sos de caramel", diferite tipuri de rulade-aperitiv, ton cu o altă minune de sos, de-ţi venea să întingi şi degetele în el, toată masa finalizându-se cu un catifelat storceag (un soi de ciorbă de peşte făcută cu sturioni, smântână şi mărar, creaţia lui Mihail Balaban). Sturioni de la crescătorie, fireşte. 

Pe partea cealaltă, ca într-un război al gusturilor şi aromelor, se aliniaseră studenţii creatori de desert. Aici desfătarea simţurilor şi răsfăţul papilelor gustative au fost maxime. Am văzut degustători care au rămas ca în transă în faţa îngheţatei de afine cu aromă de trandafiri, realizată de Izabela Anghel. Au declarat sus şi tare că n-au gustat o îngheţată mai bună în viaţa lor. Prăjitura cu clătite şi cea cu caramel sărat au ţinut piept cu voinicie exigenţelor, la fel şi tortul de ciocolată cu sos de zmeură. În faţa tortului cu fructe de pădure şi ardei iute am stat puţin pe gânduri. Să gustăm, să nu gustăm... Am făcut bine că am fost curajoşi, mai ales că prăjitura arăta bine. Cremele minunate, combinaţia de dulce-acrişor cu iute s-au dovedit a fi devastator de gustoase. Blatul pufos, dar şi consistenţa cremelor ușoare, unde mai pui că erau sută la sută naturale, ca de altfel toate produsele lor, m-au făcut să gândesc că e unul dintre cele mai bune torturi mâncate vreodată. Iar creatorul lor, un student, Silviu Măntăilă, nu un cine ştie ce chef, explica cu pasiune oricui voia să asculte cum i-a venit ideea să conceapă o astfel de cremă. Tiramisu aţi mai mâncat, dar sigur nu avea în el jeleu de cafea, aşa cum le-a venit ideea studenţilor de la Galaţi să-l îmbogăţească. Iar la sfârşit, pe fugă, a răsturnat toate clasamentele un student ucrainean, Heorhii Karainaki din Izmail, care a pus pe masă o îngheţată de susan negru, cu lapte, garnisită cu căpşune şi mentă proaspătă. Şi în nici cinci minute, am trădat gândul dintâi. E cea mai bună îngheţată mâncată vreodată! Şi nu pentru că inventatorul ei e ucrainean. Şi cea cu afine şi trandafir? Şi!

M-am bucurat că n-am fost în juriu. Şi celor din juriu, în frunte cu Chef Mărginean, le-a fost greu să stabilească o ierarhie. La ora închiderii ediţiei, nu primiserăm lista cu premianţi.

Însă cel mai bun fel de mâncare, hrană pentru suflet, nu altceva, au fost studenţii! Pasiunea cu care îţi prezentau creaţiile lor, lumina din priviri, bucuria că deguşti şi apreciezi munca lor, toate astea au făcut dejunul și mai copios.

Citit 3101 ori Ultima modificare Sâmbătă, 04 Iunie 2022 21:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.