Campionii liceenilor gălăţeni. Poveştile de succes ale "zeciştilor" de la Bacalaureat

Campionii liceenilor gălăţeni. Poveştile de succes ale "zeciştilor" de la Bacalaureat
Evaluaţi acest articol
(42 voturi)

Nu e puţin lucru să reuşeşti să promovezi examenul de Bacalaureat cu medie maximă. E un efort uriaş de învăţare, dar şi o supravieţuire într-un război al nervilor întinşi la maximum. Cu toţii avem de învăţat de la cei care au reuşit să fie campionii generaţiei lor. Citiţi-le poveştile cu luare aminte, sunt sursă de motivaţie şi o asigurare că poţi să-ţi atingi visurile prin muncă susţinută şi constantă. Astăzi veţi face cunoştinţă cu şase dintre cei zece absolvenţi cu medie maximă la bac, liceenii din Galaţi. Urmează ca în zilele următoare să-i prezentăm şi pe cei din Tecuci.

Miruna Roşu: "Am vrut să-mi demonstrez că pot fi de 10"

Miruna Roşu, de la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri", şi-a dorit să ia 10,00 la Bacalaureat şi şi-a atins ţinta. "Media mea în cei patru ani de liceu a fost 9,99. Am vrut să-mi demonstrez că pot fi de 10,00. Şi am reuşit. Am muncit constant pentru asta şi nu am lăsat nimic să-mi scape. Am ştiut toate subiectele. De aceea, pe mine nu m-a luat prin surprindere că la Română s-a dat iar Caragiale", povesteşte Miruna.

Recunoaşte că, ocupată cu învăţatul, nu prea a avut timp liber, dar a fost un lucru asumat, pentru că asta îi place cel mai mult să facă: să studieze.

"Am avut şi norocul să am o clasă foarte bună, cu olimpici şi copii foarte dedicaţi studiului, aşa ne-am motivat şi încurajat unii pe alţii să vrem cât mai mult de la noi. Toţi avem nişte rezultate de excepţie", spune Miruna, care a fost olimpică naţională la Matematică.

Ea îşi doreşte să urmeze cursurile Facultăţii de Matematică-Informatică din Braşov, deoarece îi place foarte mult muntele şi oraşul şi vrea să se stabilească acolo. E recunoscătoare profesorilor şi, mai ales, părinţilor, pentru că, spune ea, "în spatele unui elev de 10,00 stau nişte părinţi de 10".

Andrei Aurică: "Vreau să lucrez în domeniul construcţiilor"

Cu 10 la Bacalaureat, Andrei Aurică, de la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri", este deja considerat admis la Ingineria Instalaţiilor în Construcţii. "Îmi place să văd că rămâne ceva de pe urma mâinilor mele. Îmi place să construiesc de mic. Aveam pe la doi ani o cutie mare de Lego şi m-am tot jucat cu ea. Am vrut ceva practic în viaţă, iar profilul ales mi se pare că-mi va deschide mai multe drumuri", spune Andrei. El consideră că reţeta succesului este să înveţi constant şi să îmbini utilul cu plăcutul. "Am învăţat în toţi anii de liceu, am o medie de 9,97, dar m-am şi distrat. Am avut prieteni. Am făcut sport. E foarte important să faci sport în perioadele în care înveţi intens. Deşi nu am mai reuşit să merg la fotbal, aşa cum obişnuiam, am mers la sală. Nu ai cum să te eliberezi după ce stai 12 ore pe scaun să înveţi, dacă nu faci sport. Sportul te ajută şi mental, şi fizic", mai spune Andrei.

Ana Teodora Grigore: "Psihiatria, o călătorie fascinantă" 

Pentru Ana Teodora Grigore, absolventă a Colegiului Naţional "Costache Negri", media 10,00 la Bacalaureat a fost o adevărată surpriză. Deşi a muncit şi a învăţat constant în cei patru ani de liceu, consideră că a avut şi noroc, mai ales că a dat examene la discipline unde corectarea e destul de subiectivă. "Eu dau examen la Facultatea de Medicină şi m-am pregătit în principal pentru admitere. Bacalaureatul a căzut pe locul al doilea. De aici şi surpriza mea", mă lămureşte ea.

Personalitate complexă, s-a decis greu asupra drumului pe care să-l aleagă. Şi-ar fi dorit şi ceva umanist. Dar a ales Medicină şi ar vrea să facă Psihiatrie, pentru că e o ramură complexă, în care se îmbină umanismul şi ştiinţa, deopotrivă: "Pacientul e abordat din mai multe unghiuri. De aceea, Psihiatria e o călătorie fascinantă. Pe lângă partea care ţine de diagnostic şi tratament, partea ştiinţifică, există şi o parte care presupune apropierea de intimitatea pacientului. De mecanismele sale lăuntrice. Ceea ce e foarte frumos şi interesant", explică viitorul medic.

Aceasta are şi un mesaj pentru colegii săi mai mici: "Să aibă grijă de sănătatea lor şi să fie exact cine vor ei să fie. Să nu se lase influenţaţi de anturaj, pentru că ştiu din experienţă proprie că sunt oameni care-i vor iubi exact pentru ceea ce sunt, nu pentru cum vor alţii să-i schimbe".

Andreea Costea: Bacalaureatul de 10, admitere sigură la Drept

Andreea Costea, absolventă a Colegiului Naţional "Costache Negri", a cochetat mult cu ideea de a da la Psihologie. În clasa a XII-a s-a decis că vrea să dea la Drept, iar una dintre cele mai sigure variante de admitere acolo era o medie foarte mare la Bacalaureat. "La Iaşi, la Drept, admiterea este 50 la sută bazată pe Bacalaureat şi 50 la sută media din cei patru ani de liceu. Eu am o medie de 9,77 în liceu, aşa că am tras să obţin cât mai mult la Bacalaureat, dar nu mă aşteptam să fie chiar 10,00", spune Andreea.

Recunoaşte că a muncit, dar şi-a şi lăsat timp pentru relaxare, acesta fiind echilibrul cel mai bun pentru a avea succes. "Sunt o fată căreia îi place să iasă cu prietenii, să asculte muzică, să meargă la un film sau să citească ceva. O fată normală. Şi nu mi-am refuzat nici aceste lucruri normale pentru un tânăr", încheie ea.

Cristina Milea: "Am slăbit opt kilograme"

Cristina Milea, absolventă a Colegiului Economic "Virgil Madgearu", este probabil prima elevă cu 10,00 la Bacalaureat a colegiului, după mult timp. Recunoaşte că a muncit pe brânci tot anul, dar şi că nu ar fi avut succesul acesta dacă nu ar fi învăţat constant şi în timpul celor patru ani de liceu.

"Mi-am dorit media 10,00 la Bacalaureat, pentru că vreau să intru la Drept la Galaţi şi să am şi bursă de excelenţă. Pe viitor vreau să intru în Magistratură. Îmi place dreptatea şi voi rămâne în România", spune ea.

Clasa a XII-a a fost o piatră de încercare pentru ea, a slăbit chiar 8 kilograme de la stres. Dar şi-a spus că, dacă va reuşi să ia notă maximă la Bac, va reuşi şi la Magistratură, unde nu intră oricine. Cristina a dovedit şi cu alte ocazii, însă, că este capabilă. Este şefă de promoţie şi a câştigat premii la concursuri naţionale de matematică şi contabilitate.

Delia Florina Bălan: "Vreau să îngrijesc animalele sălbatice"

Tot dorinţa de a obţine o medie cât mai mare la Bac a fost şi motivaţia Deliei Florina Bălan, de la Colegiul Naţional "Al. I. Cuza". Pentru ea, zecele nu a fost o surpriză, se aştepta să primească răsplata pentru munca depusă în toţi cei 12 ani de şcoală. Îşi doreşte să dea la Medicină Veterinară la Iaşi, unde se intră pe baza mediei de la Bacalaureat şi a mediei generale din liceu şi unde este o concurenţă foarte mare. De aceea s-a luptat pentru notă maximă şi a şi reuşit.

"Îmi plac animalele şi visez să lucrez în acest domeniu de mică. Facultatea e doar un pas. Vreau să lucrez undeva în străinătate, cu animalele sălbatice dintr-o rezervaţie sau parc natural. Exact ca la Animal Planet."

Delia şi-a descoperit recent şi un plan de rezervă. Cum este pasionată de desen, a învăţat de pe internet să facă tatuaje şi vede o posibilă carieră şi în acest domeniu, dacă nu va reuşi să îngrijească animalele sălbatice.

Citit 15218 ori Ultima modificare Luni, 04 Iulie 2022 01:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.