Notele, între efort și oportunitate. Dacă nu iei nota 10 la bac nu ai ce căuta acasă

Notele, între efort și oportunitate. Dacă nu iei nota 10 la bac nu ai ce căuta acasă
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Fiindcă abia s-a încheiat examenul de bacalaureat, ale cărui rezultate nu au fost, evident, cele așteptate sau dorite chiar pentru toată lumea, m-am gândit să abordez un subiect legat de așteptările celor din jur referitoare la performanțele școlare ale copiilor.

’’Dacă nu vei avea nota 10 la bac nu ai ce căuta acasă’’ sunt cuvintele pe care, din întâmplare, le-am auzit într-o stație de autobuz. Culmea era că veneam și eu atunci de la un examen, eram epuizată și fără puteri, după ce făcusem o noapte albă. Când am auzit această frază tăioasă, din partea unei mame adresate fiicei sale, să zic că am rămas stupefiată, e ca și cum nu aș zice nimic. Imaginea unei fete de statură mică, cu cărțile de matematică strânse la piept și cu ochii în lacrimi mi-a rămas în fața ochilor până în momentul de față. Respectiv în mintea mea au apărut atâtea întrebări, de ce în țara noastră se pune accent atât de mult pe note? Oare acel 10 de la bac e calificativul vieții noastre? Merită să ne pierdem sănătatea psihică pentru un examen?

În primul rând vreau să menționez că prin acest articol nu îndemn elevii/studenții să nu studieze și să lase totul baltă. Doar aș dori să analizez această temă controversă din mai multe puncte de vedere!

Am realizat un mic chestionar în rândul studenților și liceenilor care se pregăteau să susțină examenul de bacalaureat. Le-am adresat tuturor aceeași întrebare, cât de importante sunt, după părerea lor, notele în formarea noastră ca personalitate’’. Am selectat mai multe răspunsuri,  pentru a creiona opiniile, evident subiecte, ale respondenților.

Cristina, 18 ani, elevă: ’’ După părerea mea notele într-adevăr au o importanță, unde vreau să-mi urmez studiile trebuie să am media mare, ca să pot studia la buget. Pe lângă asta țin să menționez, chiar dacă sunt conștientă că notele au o valoare mare la momentul actual pentru mine, mă stresează enorm de mult bacul, mai bine zis notele pe care le voi avea. Sunt presată din toate părțile, de părinți, profesori și societate. Am emoții, dar sper că totul va fi bine!’’

Minodora, 18 ani, elevă: ‘’Pentru mine acum notele au valoare doar din perspectiva că aș dori să-mi continui studiile într-o universitatea bună. Ceea ce aș dori să subliniez este faptul că mulți părinți dau o importanță mai mare notelor decât cunoștințelor. Spun că, dacă mereu ai avut note bune, nu ne face de rușine tocmai la bac.’’

Maria, 21 ani, studentă: ‘’Notă bună nu mereu înseamnă calitate. Depinde cât de concentrat ești pe a primi note bune. Cred că notele pot avea un impact mult mai mare asupra personalității celor care se dedică trup și suflet țelului de a le obține, partea tristă este atunci când ei primesc o notă mai joasă e fatal pentru ei. Atunci când înaintează în vârstă sunt tot mai convinși că toată lumea concurează cu ei. Sunt de părere că vom ajunge cu toții  într-un moment în viață când va trebui să știm a face și altceva în afară de a primi note de 10. Nu aș putea da un răspuns exact, eu nu am avut mereu note bune, dar și cele rele și cele bune m-au format ca personalitate și una reușită. Cred că trebuie să existe un echilibru, mereu. ‘’

Maxim, 21 ani, student: ‘’Consider că notele nu pot influența formarea noastră ca personalitate,  sunt doar niște cifre care sunt dovada cunoștințelor unui elev sau student într-un anumit domeniu, și nicidecum nu ne pot afecta viitorul. La baza formării unei personalități stau anumite valori pe care oamenii le capătă trecând prin diverse situații din viață sau când sunt puși în fața unor decizii dificile.’’

Analizând toate aceste răspunsuri, am ajuns la părerea că notele sunt ca o etapă din viața noastră, nu le putem exclude și ignora, dar nici nu ar fi corect față de propria persoană să le facem sensul vieții noastre!

Un factor important, pe care de obicei îl pierdem din vedere, este că notele au menirea să ne ridice ca personalități, să ne formeze ca specialiști. Notele școlare depind de circumstanțe, materie, temă. Prin urmare, acestea nu indică neapărat abilitatea de a studia sau de a avea succes în viitor, nu demonstrează întotdeauna efortul depus pentru a le obține. Putem avea mereu 10 pe linie? Omeneşte și fizic, eu zic că nu este posibil. Nu putem fi la fel de buni la absolut orice.

Citit 1746 ori Ultima modificare Duminică, 03 Iulie 2022 02:30

1 comentariu

 • postat de Absolvent de LVA !
  Marți, 05 Iulie 2022 06:55
  5.13.168.***
  Bacalaureatul,un examen devenit o obsesie in mintea adolescentilor care datorita notelor de 10 luate cu atata usurinta,pregatirilor interminabile pe bani multi in particular ,ajung sa sfarseasca luindu- l sau nu !Nu inteleg cum pot fi 5 cinci sefi de promotie ! Nu inteleg cum se putea face departajarea pe vremea mea astfel incat in clase erau si repetenti si corijenti si mediocri dar si premianti . Pe unul din peretii LVA exista o placa pe care sunt trecuti sefii de promotie din fiecare an. Anul acesta sunt 5 ! Nu se poate asa ceva! Numai la noi se poate face asa ceva ! Promovarea examenului de bacalaureat a devenit ceva atat de important de parca cel in cauza a intrat la University of Oxford! In zilele in care se desfasoara examenul ,parintii iau cu asalt liceele asteptand si discutand despre subiecte .Fiind un examen de maturitate de ce nu lasati copiii sa se descurce singuri ? De ce trebuie sa obtina numai nota 10, o nota falsa ireala pentru pregatirea actuala a acestor copii. Concluzie: lasati copiii sa se descurce singuri si nu mai alergati dupa nota 10 pentru ca pentru 98% aceasta nota nu reprezinta nimic !
  1
  4
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.