Colegiul Economic „Virgil Madgearu” a împlinit 158 de ani

Colegiul Economic „Virgil Madgearu” a împlinit 158 de ani
Foto Cristina Tiron
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

   Sărbătoarea celor 158 de ani de învățământ economic a oprit pentru o zi sunetul pătrunzător al clopoțelului de la Colegiul Economic „Virgil Madgearu”, pentru ca bătrâna instituție să-și deschidă porțile și să-și primească oaspeții, chiar de Sfântul Nicolae, patronul  său spiritual. S-a alăturat în acest demers festiv Inspectoratul Școlar Județean, prin profesor inspector – educație permanentă, Maria Magdalena Oprișan și profesor inspector – limba și literatura română Eleny Cojocaru.

   În deschiderea activităților, directoarea instituției școlare, profesoara Elena-Cristina Lixandru, a declarat: „Prin efortul comun al profesorilor, elevilor, părinţilor şi al întregii comunităţi, Colegiul Economic «Virgil Madgearu» a reuşit, generație după generație, să formeze tineri valoroşi, fiind locul în care se întrepătrund creativ  iniţiativa şi spiritul antreprenorial în scopul formării unor personalităţi active, implicate în  comunitate şi piaţa muncii. Aniversarea celor 158 de ani îmi oferă, de asemenea, prilejul de a-mi exprima considerația, prețuirea față de toți cei care au contribuit de-a lungul timpului la consolidarea şi creşterea prestigiului acestui colegiu la nivel naţional, dar şi internaţional.”

Astfel, la ceas aniversar, profesori și elevi, deopotrivă, au scos și prezentat din „ciuboțelele” pregătite din timp numeroase și diverse activități extracurriculare. Cei prezenți la eveniment s-au bucurat de ateliere de scriere creativă în limba română  („Amprenta personală”, „Un brad al cărții”) și în limba engleză („Noun Poetry”); de miniateliere de teatru în română, franceză și engleză; de workshopuri creative, cum ar fi: realizarea unor felicitări aromate prin utilizarea de produse și arome alimentare cât mai diverse, dar și a unor ornamente de Crăciun din materiale reciclabile. Elevii au călătorit în universul aromelor și al condimentelor și antrenați de coordonatorii activității și au fost provocați printr-un concurs să le recunoască, apoi au fost invitați în pași de dans în jurul țării pentru a descoperi obiceiuri și tradiții prin intermediul unui spectacol, dar și al unor firme de turism, care s-au întrecut în prezentări. „Ambiția, determinarea și perseverența prin sport” a fost tema și deviza sub care s-au desfășurat activitățile sportive.

Dorința și spiritul de acțiune pentru a oferi primul ajutor în caz de nevoie s-au evidențiat prin câteva demonstrații ale voluntarilor sanitari în activitatea „Fii pregătit!”. De asemenea, elevii au aflat de la profesorii de matematică  tips&tricks despre cum pot rezolva mai ușor anumite cerințe și că această disciplină poate fi recreativă și chiar distractivă, iar de la cei de fizică despre „Invenții și inventatori care au schimbat lumea”. Proiectul „Tinerii cercetători” (Pulchra) a constituit un alt punct de atracție al acestui eveniment, căci elevii au analizat și măsurat calitatea apei din mai multe surse (de pildă, cea de Dunăre, de canal sau de fântână) și au stabilit concentrația de clor.

Spiritul competitiv ce îi molipsește pe toți cei care devin CEVM-iști i-a antrenat pe micii întreprinzători într-un concurs „Târgul firmelor de exercițiu – Tânărul antreprenor” – faza locală, unde și-au etalat creativitatea, ingeniozitatea și originalitatea, încercând să atragă câți mai mulți clienți pentru a-și promova și vinde produsele. La această activitate au fost implicate 21 de firme virtuale pe diferite domenii de activitate: turism, alimentație, comerț, organizare evenimente, transport etc.

Invitați de seamă, la ceas aniversar

De la o așa sărbătoare nu puteau să lipsească invitații speciali. Actorul Paul Buța i-a încântat pe adolescenți cu poveștile copilăriei eterne și le-a dăruit acestora lecția demnității și a simplității. Profesorul universitar Răzvan Șolea și cei doi studenți însoțitori de la Facultatea de Automatică au expus publicului audient una dintre lucrările lor, devenită, de altfel, celebră la nivel național, un robot umanoid, pe nume Alpha One Pro, achiziționat de Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați  programat de studenții de la Automatică să cânte Plugușorul, vocea aparținând chiar prodecanului Răzvan Șolea. Totodată, dascălul i-a provocat pe elevii Colegiului Economic să se alăture altor licee într-o competiție în domeniul informatic.

Slujba de sfințire și de binecuvântare a încununat această sărbătoare, care a adus mai aproape prin firele nevăzute ale Sfântului Duh sufletele celor care au călcat pragul școlii, unind destine și fiind oficiată de un sobor de trei preoți: Ion Jalbă, Daniel Zlate și Ionel Rusu. La final, corul școlii a oferit invitațiilor un scurt moment artistic. La mulți ani tuturor celor care rezonează cu Competiția, Echilibrul, Valorile prin Management!

Foto Cristina Tiron

Citit 1749 ori Ultima modificare Vineri, 16 Decembrie 2022 14:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.