Toate liceele vor putea organiza examen de admitere la clasa a IX-a, acolo unde există concurență, potrivit proiectului de lege

Toate liceele vor putea organiza examen de admitere la clasa a IX-a, acolo unde există concurență, potrivit proiectului de lege
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Liceele din întreaga țară vor putea organiza concurs de admitere pe 90% din locuri, potrivit prevederilor din proiectul legii învățământului preuniversitar, varianta Deca, scrie Edupedu.ro. Reamintim că forma precedentă a proiectului, lansat în dezbatere de fostul ministru Sorin Cîmpeanu, propunea ca admiterea la liceu să poată fi organizată doar de către colegiile naționale pentru până la 90% din locurile disponibile la clasa a IX-a. Ulterior, în timpul dezbaterilor publice din vară, fostul ministru anunța că ar extinde opțiunea admiterii pentru toate colegiile, nu doar pentru cele naționale. Examenul de admitere la liceu ar urma să se aplice pentru elevii care intră în clasa a V-a în anul următor intrării în vigoare a legii. Asta înseamnă că, dacă legea ar intra în vigoare în anul 2023, elevii care intră în septembrie 2024 în clasa a V-a ar da admiterea la finalul clasei a VIII-a, pe regulile din proiectul de lege, în anul vara anului 2028, potrivit surselor Edupedu.ro

În actualul proiect de lege a educației Deca, orice liceu, indiferent de clasificare – colegiu național, colegiu, liceu teoretic sau tehnologic, grup școlar – ar urma să poată organiza admitere pe 90% din locuri pentru clasele la care la precedentele sesiuni a existat concurență, conform surselor Edupedu.ro. Concurența înseamnă mai mult de un candidat pe loc. Cu alte cuvinte, dacă pe cele 26 de locuri scoase la concursul de admitere pentru clasa de la profilul real, specializarea științele naturii, de exemplu, în anul anterior au fost 27 de candidați, atunci liceul ar urma să poată decide organizarea unui examen de admitere pentru acea specializare. Dacă în anul anterior nu a fost concurență, atunci nu poate organiza, mai arată sursele. În următorul an, liceele care nu au avut concurență nu mai pot organiza admitere.

Examenul de admitere la liceu înseamnă două probe scrise cu subiecte adaptate fiecărei specializări din fiecare profil, cu subiecte standardizate la nivel național, făcute de Ministerul Educației prin CNPEE, potrivit surselor Edupedu.ro. Adică Ministerul Educației ar urma să conceapă subiecte cu un grad de dificultate mai mare decât cele de la Evaluarea Națională pentru toate disciplinele, iar liceele vor da elevilor câte două teste. Pentru profilul real, specializarea matematică-informatică, de exemplu, toate liceele care organizează admitere pentru aceste clase vor da subiectele făcute pentru disciplinele informatică și matematică. La specializările științele naturii, subiectelor vor fi din chimie și biologie sau matematică și biologie, spre exemplu.

Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a ar urma să fie susținută, ca acum, de către toți elevii și să fie organizată înaintea examenului de admitere la liceu. Noutatea din proiectul legii Deca ar fi că liceele pot pune condiție de intrare ca un procent din media de admitere să fie reprezentat de media de la Evaluarea Națională, pe lângă media de la concursul propriu. De exemplu, liceul ar putea stabili ca media de admitere să fie calculată ca 50% media de la Evaluarea Națională și 50% media de la concursul de admitere.

Liceele pot opta pentru admitere sau pot decide să rămână doar pe repartizarea computerizată, ca acum.

Elevii care nu au reușit să ocupe un loc într-un liceu prin procedura de admitere prin concurs sau care nu s-au înscris la concursul de admitere în niciun liceu participă automat la repartizarea computerizată care are loc imediat după concursul de admitere la liceu, pe baza rezultatelor de la Evaluarea Națională.

Elevii care nu au prins loc prin admitere vor depune opțiuni pe o listă, ca în prezent, pentru locurile rămase libere și vor fi repartizați computerizat pe baza rezultatelor de la Evaluarea Națională, conform informațiilor obținute pe surse de Edupedu.ro.

O procedură diferită ar fi pentru liceele vocaționale, conform surselor. Elevii vor avea de susținut două probe practice de admitere, la nivelul liceului, înaintea Evaluării Naționale. Apoi vor da Evaluarea și, pe baza acesteia și a probelor practice, vor fi admiși la liceele respective.

Citit 2440 ori Ultima modificare Vineri, 13 Ianuarie 2023 11:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.