Un basm clasic și povești din experiența actorilor gălățeni

Un basm clasic și povești din experiența actorilor gălățeni
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Teatrul Dramatic "Fani Tardini" invită publicul la premiera spectacolului "Tinereţe fără bătrâneţe şi viață fără de moarte", pe 11 și 12 martie, de la ora 19,00, după o poveste culeasă de Petre Ispirescu. Regia este semnată de Adi Iclenzan, iar scenariul dramatic este o creație colectivă realizată de echipa artistică a proiectului. Textul îi aparţine lui Radu Horghidan.

Produs în perioada decembrie 2022 - martie 2023, "Tinereţe fără bătrâneţe şi viață fără de moarte" este un spectacol despre nevoia omului de a găsi un sens în viață, despre frământări și despre nemurire, despre sensul și limitele fericirii.

Spectacolul este puternic inspirat de artiștii din distribuție și spune povestea cunoscutului basm din perspectiva actorilor, fiecare dintre ei trecând-o prin propriile experiențe de viață. Astfel, spectatorul primește "cheia" spectacolului și i se oferă mai multe căi de acces, iar la final va înțelege că, de fapt, povestea lui Făt-Frumos este și povestea sa.

"«Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte» pleacă de la basmul cules de Petre Ispirescu. Un basm care are foarte multe straturi și care are o puternică legătură cu existența morții, cu frica de moarte, care, conștient sau inconștient, ne modelează acțiunile. Nu cred că există nimic mai profund în ființa umană decât frica de moarte, poate dragostea. Aș spune că sunt pe același palier: frica de moarte și dragostea, iar acest basm propune mai multe modalități de a ne împăca cu moartea, de a o accepta sau de a evita moartea. Eroul spectacolului alege una dintre ele. Noi, echipa artistică a acestui spectacol, o să spunem povestea publicului, așa cum o înțelegem noi, în felul nostru, și vom miza pe prima formă de teatru care a existat pe pământ, cea în care un om spunea o poveste altui om. Cum se va spune povestea din «Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte», nu vă pot spune. Vă aștept la teatru ca să vedeți cu ochii voștri și să trăiți o experiență estetică - senzorială în sală. Vă pot spune, însă, că personajele sunt cele din basmul original, iar spectacolul este o descoperire personală a fiecărui actor din distribuție la contactul cu povestea", declară regizorul Adi Iclenzan.

Vor da viaţă personajelor actorii: Vlad Ajder, Elena Anghel, Ciprian Brașoveanu, Petronela Buda, Ștefan Forir, Oana Mogoș, Ionuț Moldoveanu.

Spectacolul din 11 martie se va juca în cadrul Campaniei Naționale "Artiștii pentru artiști", organizată de UNITER, iar încasările din vânzarea de bilete vor fi redirecționate către Fondul de Solidaritate Teatrală, care asigură susținere financiară pentru artiștii aflați în situații de viață delicate.

Citit 5050 ori Ultima modificare Joi, 09 Martie 2023 17:59

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.