Elevi gălăţeni calificaţi la un concurs internaţional de inginerie

Elevi gălăţeni calificaţi la un concurs internaţional de inginerie
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Patru elevi de la Colegiul Naţional "Costache Negri", coordonaţi de profesorul de Fizică Dan Voiculescu, au câştigat faza naţională a Concursului şcolar "EU - CONEXUS. Think smart, create green" 2023, la categoria de vârstă 14-16 ani, organizat de Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti. Prin urmare, echipa gălăţeană va reprezenta România la etapa internaţională a competiţiei, ce se va desfăşura online, joi, 4 mai. 

Competiţia s-a desfăşurat pe două categorii de vârstă, 12-14 şi 14-16 ani, lansându-le elevilor provocarea de a-şi transforma şcoala într-o clădire verde şi sustenabilă sau de a transforma o zonă a oraşului într-una inteligentă. La concurs s-au înscris iniţial peste 100 de echipe din toată ţara, iar în finală au fost selectate doar zece, printre care două de la Colegiul Naţional "C. Negri" (CNCN). Din nefericire, una dintre echipe nu s-a putut prezenta, dar cei patru elevi rămaşi în competiţie au făcut senzaţie la Bucureşti, după cum ne-a spus profesorul lor coordonator, Dan Voiculescu, şi el cunoscut la nivel naţional pentru proiectele interesante pe care le derulează cu elevii, fiind profesor Merito.

Cei patru elevi gălăţeni din echipa câştigătoare sunt Ştefan Poteraşu, Alin Pepelea, Sergiu Nistor şi Medeea Constantin. "Copiii s-au descurcat excelent, mai ales că prezentarea s-a făcut în limba engleză la faza naţională şi tot în engleză se va discuta şi la cea internaţională. Au răspuns la întrebările adresate de juriu, au argumentat foarte articulat. Sunt foarte mândru de ei. Iar ideile lor merită prezentate domnului primar şi merită puse în practică. Ei s-au gândit să transforme faleza într-un loc care să atragă un număr cât mai mare de turişti şi din alte ţări. În primul rând, s-au gândit să creeze un roboţel care să colecteze selectiv deşeurile. Chiar l-au şi construit, prin urmare, îl vom putea prezenta la etapa internaţională de joi. Apoi s-au gândit la nişte dale care să se încarce cu energie, în momentul în care se calcă pe ele şi care să producă jocuri de lumini, dar şi să alimenteze reţeaua de iluminat stradal de pe faleză. Apoi au conceput o reţea de bărcuţe autonome, electrice, cu care să se poată face minicroaziere pe Dunăre sau să se poată merge între diferite puncte de pe faleză, astfel încât să fie mai rarefiat traficul auto. Sunt idei care pot fi aplicate cu uşurinţă, idei minunate, care într-adevăr ar putea transforma faleza într-un obiectiv turistic foarte atractiv", povesteşte entuziasmat profesorul Dan Voiculescu.

Nu ne rămâne decât să le urăm succes celor patru elevi de la CNCN, ca pe 4 mai, când are loc prezentarea online, să impresioneze şi juriul internaţional, aşa cum au făcut-o la Bucureşti.

Citit 3258 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Mai 2023 16:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.