Examenul de bacalaureat, sesiunea august 2023, a debutat miercuri, 16 august, cu proba scrisă la limba și literatura română
În județul Galați, și-au exprimat dorința de a-și încerca din nou norocul 861 de candidați. Pentru aceștia, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Galaţi a pus la dispoziție săli de clasă la două licee în municipiul Galaţi, "Dunărea" și Liceul de Industrie Alimentară "Elena Doamna", iar pentru candidații din Tecuci și din împrejurimi s-a organizat un centru de examen la Liceul Agricol din oraș.
Pentru a vedea cum decurge a doua sesiune a examenului, ne-am deplasat la centrul de examen de la Liceul de Industrie Alimentară, unde însă nu ni s-a permis accesul în curtea unității de învățământ. Unul dintre candidații care a susținut miercuri proba la limba română ne-a spus că subiectele au fost accesibile. "Nu a fost nici greu, dar nici ușor. Sper că am făcut de peste 6.00. Mai am de susținut o probă. Asta mă sperie, proba de joi la matematică. Sper doar să iau bacul, ca să mă pot înscrie la o facultate la care au mai rămas locuri. Nu m-am gândit unde. Cred că Inginerie mi-ar plăcea", a mai spus acesta.
Conform calendarului național, în perioada 16-21 august, vor avea loc probele scrise ale examenului de bacalaureat pentru absolvenții de liceu, sesiunea august 2023. La această etapă a bacalaureatului pot participa absolvenți din seriile trecute sau din anul școlar prezent care nu au promovat una sau mai multe discipline. Conform metodologiei, pentru a promova examenul de maturitate, un candidat trebuie să obțină cel puţin nota 5.00 la fiecare probă, iar media finală să fie minimum 6.00. Joi, 17 august, absolvenții vor susține proba scrisă obligatorie a profilului, pe 18 august - proba la alegere a profilului, iar data de 21 august este rezervată minorităților care vor susține proba la limba maternă. Afișarea rezultatelor inițiale va avea loc pe 25 august, iar contestațiile vor putea fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 12.00 - 18.00, urmând ca rezultatele finale să se afișeze pe 29 august.
Noutatea din acest an constă în faptul că această sesiune de bacalaureat reprezintă un model pentru implementarea corectării digitalizate. Prof. Adrian Silivestru, purtătorul de cuvânt al ISJ Galați, ne-a declarat că la nivelul județului nostru au fost aduse scannere suficiente pentru ca acest tip de corectare digitalizată să poată fi implementat cu succes. "După finalizarea examenului, fiecare teză va fi scanată și urcată pe o platformă digitală și pregătită pentru corectare. Vor fi solicitaţi în primul rând profesorii care au atestat. Informatica nu mai reprezintă acum o necunoscută pentru nimeni, având în vedere faptul că venim după doi ani de pandemie, când baza procesului didactic s-a desfăşurat exclusiv online. Este mai eficient așa, pentru că lucrările sunt în siguranță", a zis profesorul Adrian Silivestru.