Rezultatele repartizării computerizate, realizate pe baza opțiunilor depuse de elevi, au fost publicate, miercuri, pe portalul Ministerului Educaţiei, admitere.edu.ro
Absolvenții clasei a VIII-a care au susținut Evaluarea Națională 2024 au aflat, astfel, la ce liceu vor învăţa în următorii patru ani.
În judeţul Galaţi, din cei 2.999 de elevi care au depus fişe de înscriere, 2.989 au fost repartizaţi, doar 10 ratând această etapă, din cauza faptului că au completat prea puţine opţiuni.
Cea mai căutată specializare în acest an a fost clasa de matematică-informatică bilingv engleză de la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri" (CNVA), unde ultima medie de intrare a fost 9,60. Cu media 9,57, clasa de ştiinţe ale naturii bilingv engleză de la CNVA a fost a doua cea mai căutată opţiune din judeţ. Acestea au fost singurele clase gălăţene aflate în top 50 al celor mai căutate specializări la nivel naţional, ierarhie care a avut în frunte, cu media 9,90, profilul matematică-informatică de la Colegiul Național "Sfântul Sava" din Bucureşti.
Eleva care a obţinut singura medie de 10 din judeţ, Priscila Betuela Profire, de la Școala Nr. 29 Galați, a optat pentru profilul ştiinţe ale naturii de la Colegiul Naţional "Costache Negri".
Cei zece elevi rămaşi nerepartizaţi vor avea la dispoziţie în etapa a doua 307 locuri libere.
În judeţul Galaţi au susţinut Evaluarea Naţională 3.854 de elevi, iar alţi aproape 200 de absolvenţi de clasa a VIII-a au absentat de la examene. Astfel, peste 1.000 de adolescenţi nu se regăsesc în listele publicate pe portalul ministerului. Teoretic, ei s-au putut înscrie la şcolile profesionale, la specializările vocaţionale, în învăţământul militar, pe locurile speciale rezervate candidaţilor de etnie romă sau pe locurile rezervate copiilor cu cerințe educaționale speciale (CES). În practică, însă, an de an, o mare parte dintre aceştia renunţă la şcoală, în ciuda faptului că învăţământul la acest nivel este obligatoriu în România.
Calendarul etapei a doua
În perioada 25 - 30 iulie, candidații trebuie să-şi depună/transmită dosarele de înscriere la secretariatele liceelor la care au fost admiși.
În intervalul 31 iulie - 2 august, comisiile județene vor soluționa situațiile speciale apărute după prima etapă de repartizare computerizată (cazuri medicale, candidaţi gemeni, redistribuire pentru apropiere de domiciliu etc.).
Pentru elevii rămaşi nerepartizaţi sunt disponibile suficiente locuri în licee pentru a fi repartizați în cea de-a doua etapă (peste 31.000 la nivel național).
A doua etapă de înscriere la liceu va începe pe 2 august și se va încheia pe 20 august, printr-o nouă rundă de repartizare computerizată.