Acum, că tot nu mai este atât de mult până la începerea noului an școlar şi, prin urmare, va debuta un nou "sezon" de meditații, Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Galați le reamintește cadrelor didactice care asigură astfel de servicii că și acestea sunt supuse regulilor fiscale.
"Ne manifestăm rolul activ și informăm contribuabilii persoane fizice care obțin venituri din meditații că trebuie să se conformeze voluntar prin înregistrarea la Oficiul Registrului Comerțului, declararea veniturilor la organul fiscal şi plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului general consolidat al statului. Persoanele fizice care realizează venituri din meditații au obligația de a depune la organul fiscal «Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice» (formular 212) în termen de 30 de zile de la data începerii activității/înregistrării, respectiv, până la data de 25 mai, inclusiv, a fiecărui an, în cazul celor care au început activitatea în anii anteriori. Informații privind obligațiile fiscale declarative și de plată din punct de vedere al impozitului pe venit sunt disponibile în «Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute din meditații acordate în particular de persoanele fizice», postat pe site-ul www.anaf.ro, în secțiunea Asistență contribuabili/Servicii oferite contribuabililor/Ghiduri curente și alte materiale informative", se arată într-un comunicat de presă al AJFP Galați.
Veniturile din meditații se încadrează în categoria veniturilor din activități independente, fiind reglementate de prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare (Titlul IV - Capitolul II). Din punct de vedere al contribuțiilor sociale sunt aplicabile prevederile Titlului V - Contribuţii sociale obligatorii din Codul fiscal.
"Dorim să subliniem că ANAF urmăreşte să faciliteze conformarea fiscală voluntară a contribuabililor şi să asigure o bună gestiune a riscurilor de neconformare, întrucât în domeniul impozitului pe venit există riscuri de neînregistrare, riscuri de nedeclarare sau de subdeclarare şi riscuri legate de neplata la timp a obligaţiilor fiscale (...) Conformarea voluntară la înregistrarea fiscală, declararea și plata obligațiilor fiscale scutește contribuabilii de eventualele neplăceri cauzate de calcularea unor dobânzi, penalități de întârziere, respectiv, penalități de nedeclarare sau aplicarea unor sancțiuni contravenționale", precizează AJFP Galați.
"Asigurăm cadrele didactice de tot sprijinul și disponibilitatea noastră în a oferi informații și îndrumare de specialitate, pentru conformare voluntară la declararea și achitarea obligațiilor fiscale, având în vedere puterea exemplului și rolul acestora de îndrumători/formatori ai generațiilor viitoare", mai arată AJFP Galați.
Instituția mai amintește că, pentru a beneficia de îndrumare şi asistenţă în domeniul fiscal, contribuabilii au la dispoziţie surse de informare diverse, cum ar fi: pagina de internet www.anaf.ro; canalul de YouTube al ANAF; seminarele web organizate de ANAF, disponibile pe site-ul ANAF; call center-ul ANAF, la numărul de telefon 031.403.91.60; formularul unic de contact, disponibil pe site-ul ANAF și în Spațiul Privat Virtual (SPV).