Cine sunt cei mai buni directori de şcoală din estul României

Cine sunt cei mai buni directori de şcoală din estul României
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Un eveniment de amploare desfășurat săptămâna trecută la Galați a adus cu sine multe emoții, dar și bună dispoziție. Asociația pentru Valori în Educație (AVE), care caută "Directorul anului 2024", s-a oprit, pentru câteva ore și în oraşul nostru, unde au fost jurizați directorii din regiunea de est a țării.

La Galați, fiecare director participant a fost jurizat timp de o oră, a primit întrebări și a încercat să convingă "jurații" că pentru proiectele și activitatea sa managerială merită să fie desemnat "Directorul Anului". Din juriu au făcut parte jurnaliști, antreprenori și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean. "A fost o zi plină de emoții, în care s-au ascultat povești de viață, s-a plâns și s-a râs alături de oameni care și-au dăruit sufletul pentru schimbarea în bine a unității de învățământ pe care o conduc", ne-a spus unul dintre jurați.

Participanţii şi câştigătorii regionali

Şi-au susținut cauza următorii directori: la categoria "Antreprenoriat": Beatrice Carmen Zelinschi - Colegiul Agricol și de Industrie Alimentară "Vasile Adamachi" Iași, Demis-Ioan Maranda - Liceul Tehnologic "Iorgu Vârnav Liteanu" Liteni (judeţul Suceava), Maria Andrici - Școala Gimnazială Tămășeni (Neamț), Ana Chelaru - Școala Gimnazială "Comandor Alexandru Cătuneanu" Lunca Cetățuii (Iași), Daniela Claudia Orășanu - Colegiul Tehnic de Căi Ferate "Unirea" Pașcani (Iaşi), Adriana Masgras - Liceul Tehnologic Nr. 1 Corod (Galați); la categoria "Egalitate de șanse" au participat Monica Vasilica Pleșcan - Școala Gimnazială Gâștești (Iași), Elena-Loredana Dura - Școala Gimnazială Berchișești (Suceava), Ana Chelaru - Școala Gimnazială "Comandor Alexandru Cătuneanu" Lunca Cetățuii (Iași), Artimizia Merticaru - Școala Gimnazială "Elena Rareș" Botoșani, Adriana Masgras - Liceul Tehnologic Nr. 1 Corod (Galați), Viorica Ștefu - Liceul Tehnologic "Costache Conachi" Pechea (Galați); la categoria "Inovare": Claudia-Filareta Cărăușu - Școala Primară "Carol I" Iași, Rodica Zimbru - Școala Gimnazială Nr. 10 Suceava, Camelia Ivanov - Liceul Teoretic "Grigore Moisil" Tulcea, Demis-Ioan Maranda - Liceul Tehnologic "Iorgu Vârnav Liteanu" Liteni (Suceava), Steliana Dumitru - Școala Gimnazială Dăeni (Tulcea), Zoia-Gabriela Bucovală - Liceul Teoretic "Traian" Constanța.

Misiunea câștigărilor este una și mai grea, aceștia având sarcina să convingă juriul de la București că merită să câştige. Cei trei câștigători ai categoriilor jurizate la Galați sunt: Daniela Claudia Orășanu - Colegiul Tehnic de Căi Ferate "Unirea" Pașcani (la "Anteprenoriat"), Ana Chelaru - Școala Gimnazială "Comandor Alexandru Cătuneanu" Lunca Cetățuii ("Egalitate de șanse") şi Claudia-Filareta Cărăușu - Școala Primară "Carol I" Iași ("Inovare").

Modele de inspirație, şi dincolo de sălile de clasă

Gala Premiilor pentru Directorii Anului 2024 reprezintă ocazia de a demonstra că directorul de școală este un vector de schimbare care oferă un impuls vital comunității educaționale, fiind și o sursă de inspirație pentru alți directori. Cu fiecare ediție a galei, AVE facilitează parteneriate între școli și companii, școli și ONG-uri și amplifică impactul educației în viața fiecăruia, dincolo de spațiul imediat al școlii. "Efectele acestui eveniment prin care celebrăm și premiem, iată, pentru a opta oară consecutiv, directorii anului, se resimt, în primul rând, la nivelul comunităților. Cu fiecare ediție, această gală a reușit să mobilizeze o rețea extinsă de lideri din toate domeniile, care au recunoscut importanța vitală a investiției în educație. Directorii de școală finaliști și premianți au devenit modele de inspirație, iar ideile lor au trecut dincolo de sălile de clasă, influențând practici la nivel local, regional sau național. Putem spune cu certitudine că, prin etalarea realizărilor și aducerea în prim-plan, de-a lungul timpului, a directorilor de școală cu rezultate vizibile, se produc schimbări semnificative în educație, de tip butterfly effect, la toate nivelurile, prin implicarea diferiților actori din societate", spune Andreea Nistor, director executiv AVE.

Gala premiilor, la Opera Națională 

Decernarea premiilor va avea loc pe 24 octombrie, la Opera Națională din București. În cadrul galei, vor fi premiați patru directori de școală, la categoriile "Inovare", "Antreprenoriat" și "Egalitate de șanse" și, marele premiu, "Directorul Anului 2024". Categoria "Inovare" aduce în prim-plan realizări care au dus la deblocarea unor procese, care au implicat actori din afara școlii pentru îndeplinirea obiectivelor, care au avut în vedere utilizarea tehnologiei sau a elementelor de inovare pentru învățare vizibilă la elevi. Categoria "Antreprenoriat" vizează competențe demonstrate în gestionarea resurselor și a bugetului, în identificarea și atragerea de venituri suplimentare, dar și abilității de a vedea oportunități acolo unde au existat provocări. Categoria "Egalitate de șanse" este dedicată acțiunilor care au ajutat fiecare elev să aibă participare școlară, iar cei mai vulnerabili dintre copii să fie integrați și să li se asigure progresul școlar. Titlul "Directorul Anului 2024" se acordă unuia dintre finaliștii celor trei categorii, care depășește nivelul categoriei, are o viziune clară asupra direcției în care conduce unitatea de învățământ, dă dovadă de creativitate, abilități de comunicare și negociere, reziliență în fața provocărilor, este un lider inspirațional, știe să își motiveze echipa și să creeze un mediu de învățare bun pentru adulți și pentru elevi.

Citit 6176 ori Ultima modificare Luni, 16 Septembrie 2024 23:10

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro