Pentru șase eleve de la Liceul Teoretic „Dunărea” din Galați, vacanţa dintre primele două module ale anului școlar a început cu participarea la Gala laureaților Festivalului-Concurs Național de Cultură și Civilizație „CDIdei în cărți”, organizată la Biblioteca Județeană Astra din Sibiu în zilele de 25 – 26 octombrie 2024.
Acest proiect educațional, finanţat de Ministerul Educaţiei, este organizat de Centrul Județean de Excelență din Sibiu și se află la a IX-a ediție, la el participând gimnazişti şi liceeni din toată țara. Pornit de la ideea unei activități cu caracter nonformal, aceea a Muzeului literar, Festivalul „CDIdei în cărți” și-a asumat de-a lungul celor nouă ediții o misiune culturală, atrăgând din ce în ce mai mulți elevi în universul nobil al cărților. Obiectivul principal al proiectului este să le dezvolte elevilor abilităţile de lectură, competențele info-documentare, deprinderile practice etc. La concurs participă echipe formate din câte trei elevi, coordonate de câte un profesor și organizate în funcție de categoriile de vârstă și secțiunile concursului (limba română și limbi moderne). Fiecare echipă își alege o carte îndrăgită și realizează fișa de prezentare a acesteia, jurnalul echipei și un produs reprezentativ (care poate fi un booktrailer, un afiș în format fizic sau digital, o machetă). Aceste produse trebuie prezentate apoi în fața unui juriu la diferitele etape ale concursului (județeană, regională, națională).
La Gala laureaților de la Sibiu au participat peste 120 de elevi și profesori coordonatori care au obținut premiul I la fiecare secțiune a concursului. Din județul Galați au obținut premiul I două echipe, ambele de la Liceul Teoretic „Dunărea”: echipa formată din elevele MARIA DULGHERU, RAMONA-IONELA NICULIȚĂ-GHIMPU și DIANA-MIHAELA PÎRVU (clasa a XII-a, coordonator: prof. ELENA PANAIT) și cea formată din elevele MAIA-ALEXANDRA BORȘ, ADRIANA PRANGATE și MIHAELA ȚIPLICA (clasa a X-a, coordonator: prof. CLAUDIA IANCU).
Aflate la al treilea an de participare la acest festival, elevele din clasa a XII-a au prezentat cartea autoarei japoneze Hiro Arikawa „Memoriile unui motan călător”, care le-a rămas în suflet de la cercul de lectură din liceu. Mesajul vibrant al acestei cărți despre prietenie și demnitate a fost surprins într-un afiș în format fizic, prin care cele trei eleve și-au exprimat deopotrivă talentul pentru frumos și preocuparea pentru lectură. Elevele din clasa a X-a au prezentat romanul Rutei Sepetys „Sfârșitul șoaptelor: Decembrie 1989” printr-un booktrailer emoționant care susține din plin dorința autoarei cărții de a arunca o rază de lumină în colțurile întunecate ale istoriei. Prin produsele realizate în manieră originală și inventivă, ambele echipe au dat glas pasiunii lor pentru cărți, fiind o dovadă vie că tinerii noștri încă citesc și își asumă în mod conștient și creativ actul lecturii.
Participarea elevelor de la Liceul Teoretic „Dunărea” la Gala laureaților de la Sibiu a fost o răsplată a pasiunii și entuziasmului depuse pentru a obține premiul I. Desfășurat în atmosfera sobră a Bibliotecii Județene Astra din orașul de pe malul Cibinului, evenimentul a fost un adevărat regal de cultură. „Atât primirea călduroasă, cât și ospitalitatea desăvârșită a gazdelor, precum și înalta ținută culturală a acestui eveniment au transformat cele două zile petrecute la Sibiu într-o experiență de neuitat și ne-au motivat, o dată în plus, să participăm și în anii următori (evident, cele din clasa a X-a n.a.)”, au spus elevele de la Liceul Teoretic „Dunărea”.
De la doamna profesoară Elena Panait, care a însoțit la Sibiu cele două echipe premiate, am aflat că la Liceul Teoretic „Dunărea” s-a consolidat o adevărată comunitate „CDIdei în cărți”. An de an, participă la concurs mai multe echipe, atât de la liceu, cât și de la clasele de gimnaziu. „În fiecare an, odată cu lansarea concursului, în liceul nostru se produce o adevărată efervescență de creativitate și bucurie de a citi: elevii pasionați de cărți se reunesc cu mic, cu mare, se grupează în echipe și își aleg cărțile pentru concurs, se întâlnesc apoi în pauze și în timpul liber pentru realizarea produselor, schimbă idei care de care mai originale și pline de imaginație și încearcă emoții noi, care îi apropie unii de alții și îi reconectează la valorile cu adevărat importante. Ne dorim să menținem cât mai mult timp liceul nostru pe harta acestui concurs de prestigiu național”, afirmă prof. Elena Panait.