Dacă Istoria pare să fie salvată, aceasta urmând să rămână obiect de studiu obligatoriu pentru elevii de liceu, Geografia este încă... în aer. Cadrele didactice din învățământul universitar și preuniversitar, dar și persoane din diferite medii sociale şi-au unit forţele pentru a susţine menținerea acestui obiect printre disciplinele obligatorii pentru elevii din ultimii ani de liceu.
Într-un memoriu întocmit de cadrele didactice de geografie din oraș, acestea susţin importanța studierii acestui obiect, care acordă o deosebită importanță perioadei actuale, referitoare la globalizare, geopolitică, diversitate rasială, etno-lingvistică și confesională, migrații, urbanizare, dar și alte aspecte importante ale vieții.
"Aplicabilitatea practică a disciplinelor geografice este vizibilă în multe domenii, precum gestionarea resurselor naturale, dezvoltare regională, amenajare urbană, managementul dezastrelor naturale. Geografia este, așadar, ancorată temeinic în analiza și explicarea multor fenomene cu care se confruntă omenirea în momentele actuale. Aportul geografiei în formarea gândirii logice a elevilor este substanțial, aceasta favorizând obișnuința de a răspunde în mod adecvat la solicitările de natură socială, economică și culturală existente.
Drept urmare, conștienți de importanța acestei discipline școlare, solicităm păstrarea Geografiei ca disciplină obligatorie de studiu la clasele a XI-a și a XII-a", se arată în memoriul întocmit de profesorii gălățeni și transmis noului ministru al Educaţiei, Daniel David.
Menționăm că Daniel David a elaborat noile planuri-cadru privind reformarea învățământului românesc, prin care Geografia devine obiect de studiu la alegere la clasele a XI-a și a XII-a profil uman, în timp ce elevii de la real n-ar mai trebuie să o studieze deloc. Pe lângă impactul pe care acest lucru l-ar avea în dezvoltarea elevilor de liceu, reducerea orelor ar crea probleme şi în ceea ce privește norma multor cadre didactice, care s-ar vedea nevoite să își găsească alte locuri de muncă.
"Am întocmit un memoriu de sprijin al geografiei școlare, asumat inclusiv prin semnături de către gălățeni din toate straturile sociale: decani, directori de instituții culturale și agenții, profesori, medici, ofițeri, jurnaliști, muncitori, persoane conștiente de importanța geografiei și de necesitatea păstrării acesteia ca disciplină școlară la clasele a XI-a și a XII-a. Rugămintea profesorilor de geografie gălățeni este aceea de a face publică luarea de poziție, având în vedere discuțiile publice din aceste zile", ne-a declarat profesorul Ion Cioroiu, cadru didactic la Colegiul Național "Vasile Alecsandri" din Galați.